Saganomringen Wiki
Advertisement
Bilbo: En Hobbits Äventyr

Författare

J.R.R. Tolkien

Pulciatör

 • George Allen & Unwin
 • Houghton Mifflin

Utgiven

21 september, 1937; 1938

Bilbo: En Hobbits Äventyr, i äldre översättning Hompen eller En resa Dit och Tillbaksigen, och i nyöversättning Hobbiten eller Bort och Hem Igen är den första av J.R.R. Tolkiens böcker om Arda. Den publicerades första gången den 21 september 1937 av George Allen & Unwin i Storbrittanien, och följdes sedan upp av Tolkiens Sagan om Ringen 1954 och 1955.

Historia[]

Bilbo Bagger, en hobbit, sitter och röker utanför sitt hem en dag när trollkarlen Gandalf besöker honom. Efter en lång diskussion, där Bilbo använder frasen "God morgon" flera gånger på olika sätt, bjuder nervösa Bilbo in Gandalf på te, och går tillbaka i hans Hobhåla efter ett sista "God morgon". Gandalf repar in ett hemligt märke på Bilbos ytterdörr, vilket översatt betyder "Inbrottstjuv söker jobb, massor av spänning och rimlig belöning". Tretton Dvärgar (Thorin, Óin, Glóin, Dvalin, Balin, Bifur, Kili, Fili, Bofur, Dori, Bombur, Nori och Ori) dyker upp och börjar ivrigt diskutera sin planerade skattjakt medan den olyckliga Bilbo bjuder dem på sin obligatoriska gästfrihet. Efter att Dvärgarna städat upp sin oreda plockas en karta fram och Gandalf ser till att Bilbo får jobbet som inbrottstjuv, samt att bryta otursnummert 13. Bolagets strävan: döda Smaug, draken som erövrade Ensamma Berget (Erebor) från Dvärgarnas förfäder, och, med hjälp av en hemlig dörr in i berget, återerövra dess rikedomar. 

Bilbooo.jpeg

Efter att ha försovit sig följande morgon beger sig Bilbo av med Dvärgarna. De blir nästan uppätna av tre Troll, men Gandalf lurar i Trollen till att vara uppe hela natten varefter de förvandlas till sten vid första gryningsljuset. (Stentrollen förekommer senare i Sagan om Ringen.) I trollets grotta hittar de några svärd. Bilbo tar Sting, som lyser blått i närvaro av vättar.

Följet når Vattnadal där de åtnjuter Alvernas gästfrihet. Efter det beger sig sällskapet mot de Dimmiga Bergen där de blir överfallna av Orcher och transporteras ner under berget. De lyckas fly och under flykten tappar Bilbo bort Dvärgarna. Ensam i mörkret efter att ha kommit loss från Orcherna, så hittar Bilbo en ring på marken och lägger den i sin ficka. 

Gåtspelet

Bilbo fortsätter ner och finner sig snart vid en underjordisk sjö. Gollum paddlar tyst i sin båt och de två börjar snabbt att spela Gåtspelet, under förutsättningarna att om Bilbo vinner kommer Gollum visa honom vägen ut, men om han förlorar kommer Gollum äta upp Bilbo. Efter flera gåtor, där båda två lyckas svara rätt, frågar Bilbo med handen i fickan, oförmögen att tänka på en gåta, "Vad har jag i min ficka?" Gollum tycker det är en orättvis gåta och kräver tre gissningar. Trots sina tre gissningar svarar Gollum fel och Bilbo kräver sin belöning, men Gollum vägrar och paddlar ut i sin båt till en ö i sjön. Efter att ha letat ett tag skriker han högt "Var är den? Var är min älskade!?" då Bilbo svarar, "Jag vet inte och jag bryr mig inte, jag vill bara komma härifrån." Gollum blir misstänksam och paddlar tillbaka mot Bilbo. Gollum är oförmögen att hitta sitt vapen för att kunna förråda och döda Bilbo, en magisk ring som gör bäraren osynlig. Driven av vrede börjar Gollum att inse det riktiga svaret på Bilbos tidigare fråga "Vad har jag i min ficka? ". Bilbo inser han är i livsfara och flyr ner mot en labyrint av kolsvart tunnlar, med Gollum tätt i häl. Bilbo råkar trilla och får ringen på fingret. I vetskap om att inte har någon chans att fly, stannar han där han är och förbereder sig för att möta sitt öde; men Gollum springer rakt förbi honom. Bilbo inser snabbt att Ringen gör honom osynlig. Han lyckas fly förbi Gollum, som gått för att vakta den enda utgången och finner sin väg ut för att återförenas med Dvärgarna. 

Barrel.jpg

Efter att ha flytt från de Dimmiga Bergen stöter de på n lyckas överleva genom att klättra upp i träd och bli räddat frch döda flera spindlar med Sting. Alverna frångar Dvärgarna och låser in dem, men Bilbo lyckas smyga in i Alvkungens palats obemärkt med Ringen. Han hjälper sedan Dvärgarna att fly i tunnor via floden. 

Smaug-from-the-hobbit-desolation-of-smaug.jpg

Efter en kort. Efter att olyckosamt försökt finna ingången till berget slår sig följet ner på en klippa. Bilbo får då syn på trast som knackar på berget och hinner precis se de sista solstrålarna på Durins Dag skina på klippväggen. Solljuset avslöjar då den hemliga igången (som var förutsagd av Mån-bokstäver på en karta som följet var i besittning av). Bilbo skickas ner för att möta Smaug. Draken inser att sällskapet fått hjälp av Sjöstads invånare och planerar att förgöra dem. Men trasten som hade knackat på stenen, var ingen vanlig fågel utan var av en uråldrig ras som folket i Sjöstad kunde kommunicera med. Trasten hade hört Bilbos rapport till Dvärgarna om att Smaug hade en bar fläck på magen som skulle kunna användas för att dräpa honom, om du bara kunde komma tillräckligt nära. De framförde detta budskap till bågskyttenBard får syn på den öppna fläcken och skickar iväg en pil som dräper draken, och Dvärgarna kan entra Erebor. 

Bard

Medborgarna i Sjöstad anländer för att kräva ersättning för den hjälp de har gett, samt skadestånd för den skada Smaug tillfogat under hans attack. De är sammanfogade med Alverna, som också kräver en del baserat på historiska påståenden. Dvärgarna vägrar alla förhandlingar och i sin tur kallas anhöriga från norr för att stärka deras ställning. Bilbo som inte ser något sätt att undslippa krig, tar på sig Ringen för att stjäla den prisade Kungadiamanten från Dvärgarna. Med Kungadiamanten försöker han skildra fred.

Just när Thorin vägrat vapenvila och striden är på väg att börja, måste de tre arméerna på Ensamma Berget (Alver, Män och Dvärgar) samla ihop sig eftersom de plötsligt angrips av Orcher och Vargar från Dimmiga Bergen. En bitter strid tar sin start, namngett Femhärarsslaget. Trots stora förluster segrar Alver, Män och Dvärgar och skatten fördelas. Bilbo vägrar ta emot de flesta av de rikedomar som ges, då han inte har någon möjlighet att föra dem tillbaka hem. Han tar ändå tillräckligt med sig för att göra honom till en förmögen Hob och leva lycklig därefter, ovetande om sin farliga Ring. 

Föreställning[]

The-Hobbit1.jpg

Tolkien minns i ett brev från 1955 till W.H. Auden (Brev 163) att i slutet av 1920-talet, när han var professor i anglosaxiska på Pembroke College, såddes det första fröet till Hobbit när han betygsatte studentexamensarbeten och skrev "i ett hål i marken, bodde en hobbit" på baksidan av ett arbete. Han ville inte gå längre än så på den tiden, men under de följande åren ritade han upp Thrórs karta och beskrev geografin i sagan. Berättelsen själv skrev han i början av 1930-talet, och den publicerades så småningom på grund av att han lånade ut berättelsen till Pastorn av Cherwell Edge när hon låg i influensa. Medan Pastorn var i besittning av manuskriptet lästes det av 10-årige sonen till Sir Stanley Unwin, Rayner Unwin, som skrev en sådan entusiastisk recension av boken att den publicerades av Allen och Unwin.

Tolkien införde eller nämnde karaktärer och platser som behandlats flitigt i hans legendarium, särskilt Elrond och Gondolin, tillsammans med inslag från germanska legender. Men beslutet att händelserna i Hobbit kunde tillhöra samma universum som Silmarillion gjordes först efter lyckad publicering, då förläggaren bad om en uppföljare. Följaktligen tjänar Hobbit både som en introduktion till Midgård och som en länk mellan tidigare och senare händelser som beskrivs i Silmarillion och Sagan om Ringen, respektive.

Även om boken är en saga, så är romanen både sammansatt och sofistikerad: den innehåller många namn och ord som härrör från den nordiska mytologin, och centrala handlingar från Beowulf. Den använder sig av anglosaxiska runor, information om kalendrar och månens faser, och detaljerade geografiska beskrivningar som passar bra med de medföljande kartorna. 

Publikationer och utgåvor[]

Orginalomslag

George Allen & Unwin i London publicerade den första upplagan av Hobbit den 21 september 1937. Den illustrerades med många svart-vita teckningar gjorda av Tolkien själv. Den ursprungliga upplagan numrerade blott 1500 exemplar och sålde ut senast den 15 december samma år på grund av entusiastiska recensioner. Houghton Mifflin i Boston och New York framställde en amerikansk upplaga att släppas i början av 1938 där fyra av illustrationerna skulle vara i färg. Allen & Unwin beslutade att införliva färgillustrationer i sin andra tryckning som släpptes i slutet av 1937. Trots bokens popularitet, tvingade krigstida förhållanden London förlaget att trycka små serier av de återstående två tryckningar av den första upplagan.

Som påpekats ovan, så reviderade Tolkien väsentligen Hobbit och beskrev Bilbos möte med Gollum mer noggrant för att låta berättelsen smälta bättre in i vad Sagan om Ringen hade blivit. Denna revidering blev den andra upplagan, publicerad 1951 i både Storbritannien och amerikanska utgåvor. Små korrigeringar i texten dök upp i den tredje (1966) och fjärde upplagan (1978).

Nya engelskspråkiga upplagor av Hobbit dyker ofta upp, trots bokens ålder, och minst femtio upplagor har publicerats hittills. Varje upplaga kommer från olika utgivare och bär distinkta omslag, intern konst eller väsentliga förändringar i formatet. Texten till allt vidhäftar generellt till Allen & Unwin upplagan bevarad vid den tidpunkt då den publiceras.

Översättningar[]

Hobbit har översatts till många språk. Här är alla kända språk, med det första publiceringstillfället:

 • ArmeniskaHobit: Kam Gnaln ou Galû (1984)
 • Bengali - (2011)
 • BretonskaAn Hobbit, pe eno ha distro (2001)
 • BulgariskaBilbo Begins, ili, Dotam i obratno (1975); Khobit: Bilbo Begins, ili, Dotam i obratno (1999)
 • DanskaHobbitten, eller, Ud og hjem igen (1969)
 • Esperanto - La hobito (2000)
 • EstländskaKääbik, ehk, Sinna ja tagasi (1977)
 • FinskaLohikäärmevuori, eli, Erään hoppelin matka sinne ja takaisin (1973), Hoitti, eli, Sinne ja takaisin (1985)
 • FranskaBilbo le Hobbit, ou, Histoire d'un aller et retour (1969); Le Hobbit (2012, av Daniel Lauzon)
 • Frisian - (2009)
 • FäröiskaHobbin, ella, Út og heim aftur (1990)
 • GaliciskaO Hobbit (2000)
 • GrekiskaKhompit (1978)
 • Hebreiskaha-Hobit, o, Le-sham uva-hazarah (1976); Hobit (1977)
 • HolländskaDe hobbit, of Daarheen en weer terug (1960, av Max Schuchart); De hobbit, of Daarheen en weer terug (1976)
 • IndonesiskaHobbit (1977)
 • IrländskaAn Hobad (2012)
 • IsländskaHobbit (1978); Hobbitinn, eða, Út og Heim Aftur (1997)
 • ItalienskaLo Hobbit, o, La riconquista del tesoro (1973)
 • JapanskaHobitto no Bôken (1965; granskad översättning 1983); Hobitto, Yukite kaerishi Monogatari (1997)
 • KatalanskaEl Hòbbit, o, Viatge d'anada i tornada (1983)
 • KinesiskaSheau Lihshean Jih or Xiao Airen Lixian Ji (1996); nya översättningar i 2000 och 2001
 • Koreanska - [The Hobbit] (1997)
 • KroatiskaHobit (1994)
 • LatinHobbitus Ille (2012)
 • Lettiska Hobits, jeb, Turp un atpakal (1991)
 • LitauiskaHobitas, arba, Ten ir atgal: Apysaka-pasaka (1985)
 • LuxemburgiskaDen Hobbit (2002)
 • Marathi [The Hobbit] (2011)
 • MoldaviskaHobbitul (1987)
 • NorskaHobbiten, eller, Fram og tilbake igjen (1972) Hobbiten, eller, Fram og tilbake igjen (1997, av Nils Ivar Agøy)
 • Persiska -  (هابيت يا آنجا و بازگشت (2004
 • Polska - Hobbit, czyli tam i z powrotem (1960; granskad översättning); Hobbit, albo tam i z powrotem (1997)
 • PortugisiskaO gnomo (1962); O Hobbit (1976); O Hobbit (1985); O Hobbit (1995)
 • Rumänska - O poveste cu un hobbit (1975); Povestea Unui Hobbit (1995)
 • Ryska - (1976; 9 olika översättning totalt)
 • SerbiskaHobit (1975)
 • SlovakiskaHobbiti (1973)
 • Spanska El hobito (1964); El hobbit (1982)
 • Svenska - Hompen (1947); Bilbo: en hobbits äventyr (1962, av Britt G. Hallqvist); Hobbiten (2007, av Erik Andersson)
 • Thailändska[The Hobbit] (2002)
 • TjeckiskaHobit, aneb, Cesta tam a zase zpátky (1979)
 • TurkiskaHobbit, Oradaydık ve şimdi buradayız (1996); Hobbit, Oradayduk ve simdi buradayiz (1997)
 • Tyska Kleiner Hobbit und der grosse Zauberer (1957, av Walter Scherf) granskad översättning 1971 & 1991); Der Hobbit, oder, Hin und zurück (1997 av Wolfgang Krege)
 • VitryskaХобiт, або Вандроўка туды i назад (2002)
 • UkrainskaHobit, abo, Mandrivka za imlysti hory (1985)
 • UngerskaA babó (1975)

Anpassningar[]

Bilbo 1977

Hobbit har anpassats för andra medier. BBC Radio 4 sände Hobbit i åtta delar (4 timmar) från september till november 1968 med Anthony Jackson som berättare, Paul Daneman som Bilbo och Heron Carvic som Gandalf.

Midgård har nämnts i låtar, särskilt av Enya och Brobdingnagian Bards. Led Zeppelins låtar "Misty Mountain Hop" och "Ramble On" innehåller båda referenser till Tolkiens mystiska värld. När det kommer till Hobbit framförde Leonard Nimoy "The Ballad of Bilbo Baggins" 1968 på hans platta Two Sides of Leonard Nimoy. Låten är kanske den mest lämpliga eftersom den berättar hela bokens handling under två minuter. Balladens musikvideo blev en smärre Internet kult i början av 2000-talet när Sagan om Ringen filmerna släpptes.

År 1974 släppte Argo Records en ljudanpassning av Hobbit där Nicol Williamson spelade in rösterna till alla karaktärer i boken. Det var en förkortad anpassning där Williamson omarbetade det ursprungliga manuset och undanröjde många "sa han" och så vidare för att enbart förlita sig på sina vokala egenskaper att förmedla vem som pratade till vem. Känslan att detta skulle hålla publiken uppslukad i berättelsen bromsade snarare den än att förenkla den.

En animerad version av boken debuterade som en tv-film i USA 1977.

En liveanpassning av boken sändes i Sovjetunionen 1985.

David T. Wenzels grafiska serietidning av Hobbit publicerades 1989.

The Hobbit 2003

Flera dator-och videospel, både officiella och inofficiella, har baserats på berättelsen. En av de första var The Hobbit, ett datorspel utvecklat 1982 av Beam Software och publicerat av Melbourne House för de flesta datorer tillgängliga vid den tidpunkten; från de mer populära datorer som ZX Spectrum och Commodore 64, till mer simpla datorer som Dragon 32 och Oric datorer. Genom en överenskommelse med förlaget, följde en kopia av romanen med varje spel som såldes.

Vivendi Universal Games publicerade The Hobbit 2003 för Windows PC, PlayStation 2, Xbox och GameCube. Spelet producerades som en prequel till Sagan om Ringen videospelen, men också som en vänligare version av dessa två spel: mindre brutalt, färre fiender och med en viktig plattformsaspekt, var spelet utformat för mindre barn. En liknande version av spelet publicerades också för Game Boy Advance.

Filmandet av The Hobbit tog sin början 2011, under ledning av Peter Jackson.

Advertisement