Saganomringen Wiki
Advertisement
Boromir

Titlar

Född

TT 2978

Död

26 februari, TT 3019 (39 år)

Vapen

  • Svärd
  • Sköld
  • Kniv

Art

Människa

Kultur

Män av Gondor (Huset av Húrin)

Kön

Man

Hårfärg

  • Mörkt (bok)
  • Ljus brun (film)

Ögonfärg

  • Grå (bok)
  • Blå (film)

Skådespelare

Sean Banan

Sean beanan.jpg


- Boromir

Boromir II var en tapper krigare känd i Gondor för hans storhet, och hann bli en stor tillgång för Gondor innan Rådet av Elrond. Hans styrka och kraftfulla humör gjorde honom till en stor befälhavare för Gondor som skulle ha skyddat sitt folk oavsett vad. Även folket i Rohan, särskilt Éomer, beundrade honom.

Eddard-Ned-Stark-game-of-thrones-20730939-800-534.jpg

Före Ringens Krig[]

Boromir II, son till Denethor II, den näst sista Överhovmästaren av Gondor och Finduilas, föddes år TT 2978. Han var det äldsta barnet till Denethor II och hade endast en bror, Faramir, och skulle ha tagit över som Överhovsmästare efter Denethors död. När hans mor dog han var bara tio år. Hans far blev en dyster person som på ett tydligt sätt föredrog Boromir över hans bror Faramir. Trots detta såg Boromir efter sin yngre bror och de blev goda vänner. Boromirs temperament var mycket likt kung Eärnur. Han skaffade aldrig någon fru och brydde sig mycket lite om kunskap, med undantag av gamla krigssägner. Boromir vigde sitt live åt att skydda sitt folk och var med i kampen om den östra delen av Osgiliath. Han, hans bror och två andra var de enda överlevande av den enhet som höll bron tills dess förstörelse, då de blev tvugna att simma över floden Anduin för att nå säkerheten.

Uppträdande[]

Boromir stirrar ut över Osgiliath

Boromir visar upp många av dragen i hans Númenórean anor, nämligen hans stora storlek och styrka, som är större än en normal människa. Han var stor och kraftfull på grund av sina anor och hans militära livsstil och var allmänt ansedd som en av de största krigarna i människornas värld. Han var en av de största mänskliga svärdsmännen, och kunde till och med jämföras med Aragorn.

Boromir under Ringens Krig[]

Boromir av Gondor

Boromir red ut från Minas Tirith till Vattnadal för att dechiffrera en gåta som givits till honom och hans bror i deras drömmar:

Sök efter svärdet som blev brutet
I Imladris det vilar
Där skall ett råd fattas
Starkare än Morgul-trollformler.
Där skall det visas ett tecken,
Undergången är nära till hands,
För Isildurs Fördärv ska vakna,
Och Halvingen ut skall stå

Från början var det tänkt att Faramir skulle ta på sig uppdraget, men deras far trodde mycket lite på honom. Boromirs resa tog 110 dagar. Han färdades genom Gapet av Rohan och red norrut, genom passet väst om Dimmiga Bergen. Boromir förlorade sin häst i Tharbad när han försökte passera floden Gwathló på en ostadig bro och reste resten av vägen till fots.

Han anlände under början av Rådet av Elrond där han berättade om hur Gondor var tvugna att försvara sig från Mordor och försökte övertyga Rådet att ge Ringen till Gondor där han kände att den skulle vara som säkrast. Rådet avvisade att Ringen skulle gå till Gondor på grund av risken att Sauron skulle känna av det där.

Boromir anslöt sig till Brödrarskapet av Ringen med baktanken att återvända till Minas Tirith. Han blev varnad av Elrond att inte blåsa i Gondors horn tills de var nära Gondor och i akut behov. Efter att Brödrarskapet misslyckats med att passera öster om Dimmiga Bergen, gick de igenom Dvärgarnas rike Moria, där Gandalf föll när han bekämpade en Balrog. När Bördrarskapet tog sig till Lórien, stördes Boromir av att Galadriel försökte testa hans sinne. Han fick en gåva i form en Alvisk-kappa och ett gyllene bälte. Brödrarskapet paddlade sedan ner för floden Anduin i Alviska båtar givna av Celeborn.

Död[]

Boromir tas över av Ringen

" Jag skulle ha följt dig, min broder; min kapten; min kung "

- Boromirs sista ord, till Aragorn.

Boromir ogillade tanken på att förstöra Ringen, han trodde att den skulle kunna användas för att besegra Sauron en gång för alla, och rädda Gondor, och återlämna den till sin forna glans. Han försökte övertyga Frodo att ge honom ringen. När Frodo vägrade, försökte Boromir att ta den med våld, kanske till och med genom att hota Frodo med döden, men hobbiten satte Ringen på fingret och flydde.

Efter att Boromir insåg att hans handling var orsakad av en korruption i Ringen, ångrade han sig, och när han återvände till lägret konfronterades han av Aragorn om Frodo. Boromir berättade för Aragorn att han hade sett Frodo för en timme sedan där han hade försökt övertyga Frodo att föra Ringen till Minas Tirith. Det utbröt då ett gräl och Frodo hade då gett sig av. Efter grälet begav sig Boromir ut på en promenad och återvände till lägret först en stund senare. Brödrarskapet, särskilt Aragorn, trodde inte på det Boromir sa, och hans historia. De spridde ut sig och började leta efter Frodo.

Mitt under sökandet, attackerades Brödrarskapet av orcher och Uruk-hais. Boromir försvarade Merry och Pippin när de överfölls av Uruk-Hai, och under slaget han blev dödligt sårad. Han dräpte många orcher och Uruk-Hais samtidigt som han försvarade hobbiterna och det tog tre pilar för att slutligen fälla Boromir, son till Denethor II, marskalk av Gondor. Den Uruk-Hai som dödade Boromir var märkt i filmen som Lurtz, som senare dödades av Aragorn. I böckerna blev dock Boromir dödad av flera okända orcher. Hursomhelst, hittade hans följeslagare honom död under ett träd.

I böckerna sker Boromirs död i början av Två Tornen, men i filmerna dör Boromir i slutet på Sagan om Ringen.

Aragorn, Legolas, Gimli lade honom till vila i en av båtarna från Lórien och skickade ner honom från Rauros vattenfall.

Arv[]

Boromir genomborras av tre pilar

Tre dagar efter Boromirs död fann hans bror Faramir hans begravnings båt. Boromirs död gjorde hans far Denethor II ännu mer dyster och drev honom till vansinne. Pippin berättade för Denethor hur Boromir dog för att rädda sig själv och Merry. Under Slaget vid Pelennors Slätter försökte Denethor bränna sig själv och Faramir eftersom han trodde Faramir var död fastän Pippin, hans nya citadell vakt, sa att han fortfarande levde. Denethor ignorerade hobbitens korrekta påstående. Han släppte så småningom Pippin från sin tjänst, trots att Pippin hade gått i tjänst i betalning för Boromirs liv. Pippin ville inte att Boromirs enda bror eller överhovsmästare skulle dö, men Denethor hade blivit galen. Ändå kämpade Pippin för Gondor i blotta minnet av Boromir som kämpade tappert vid Amon Hen för att skydda Merry och Pippin - något Pippin aldrig skulle glömma. Alltså, i betalning för Boromirs mäktiga offer räddade han Faramir från döden genom att hämta Gandalf och dra Faramir ur elden.

Boromir blev också ihågkommen av de andra medlemmarna i Brödrarskapet, eftersom han dog när Brödrarskapet bröt upp. De enda medlemmarna i Brödraskapet som ursprungligen kände till hans död var Merry, Pippin, Aragorn, Legolas och Gimli. Frodo och Sam fick senare reda på hans död av Faramir. Gandalf fick kännedom om hans död från Aragorn, Legolas och Gimli.

Boromir vann respekt även från sina fiender: i De Två Tornen, skryter Ugluk att det var en Uruk-hai som "dräpte den mäktiga krigaren," en tydlig hänvisning till Boromir.

Han kommer alltid att bli ihågkommen i Midgård som den "tragiska hjälten av Midgård". Han gjorde så gott han kunde med vad han fick, hans far drev honom till hans gränser och var dag av sitt liv hade han ständigt med pressen från ett nästan fallande kungarike (utan en kung) att oroa sig för, och framför allt hade han som uppgift att leda sitt folk med alla odds staplade mot dem. Av Brödrarskapet och folket i Midgård kommer han alltid att bli ihågkommen som en hjälte.

Utrustning[]

Boromirs utrustning var som en standard Gondorian soldat. När han var på resa med Brödrarskapet var Boromir mer lätt bepansrad, klädd i enbart ringbrynja, läder och ett välgjort Gondorian vristskydd som senare bars av Aragorn. Han bar också en Gondorian sköld och ett svärd. Hans viktigaste redskap för att försvara sig var dock hans horn. När detta horn lät, körde det modet ur en fiende, och förde förstärkning till den som blåsit.

Sköld[]

Skölden som Boromir bar var cirkulär, unik i dess design och lätt att känna igen.

Boromirs sköld

Träramen var färgad i svart, och i mitten satt en stor stål buckla som var fastnitad på baksidan av skärmen. I bucklan satt ett handtag gjort av horn som var kantad med brons ringar. Runt kanten satt vingar och de sju stjärnorna i Gondors ädla arv graverade. När Boromir inte bar den, hade han skölden över axeln med den fint bearbetade läder utrustningen som var fastnitad med bucklan och stål fälgen som gick runt kanten på skölden, återigen säkrat i ett antal nitar.

Det var ett gediget arbete som kunde utövas snabbt och effektivt. Den böjda, runda skölden hade ingen punkt som en fiende kunde sikta på, så deras hugg gled över eller förbi skölden. När detta hände, skulle angriparens attack obalansera honom, så att Boromir får sitt svärd ner på hans ut-inriktning och utsatta arm och hals. Om slaget var tillräckligt lätt skulle den upplyfta skölden hejda slaget och Boromir skulle kunna anfalla under fiendes sköld och in i hans mage.

Svärd[]

Boromirs svärd

Boromir svärd var likt dess ägare: stor, bred och kraftfull. För att använda den på egen hand krävs någon med stor styrka i arm och handled, något skickliga krigare brukade ha i överflöd. Bladet var mer än tre tum över på det bredaste stället, det hade en tillplattad diamantform i avsnitt med en lika fyllig bredd för att hålla vikten nere. Bredden blev dock mindre mot spetsen för att hålla så mycket styrka i bladet som möjligt. Den var slipad på båda kanterna och avsmalnande faktiskt i spetsen, vilket innebar att den skulle ha varit lika effektiv för slashing mot lätt bepansrade motståndare och för att den bildades av en fyrkantig bit stål som hade blivit tvinnad innan den blev böjd till en halvmåne.

Säkringen var i samma form som på sin fars svärd, samt som på alla Tredje Ålderns Gondorian svärd. Handtaget var lika brett som bladet, och matchade Boromirs hand, och svärdsknappen var en elegant och enkel bit stål, återigen stor för att uppväga vikten på denna krigares blad. Skidan var träklädd i läder och var dekorerad med genomkorsade remsor av läder på längden tillsammans med en stål medaljong och en elegant stål doppsko som matchade formen på svärdsknappen. Det var fäst direkt på bältet som var stämplat med ett delikat bladmönster som upprepade längs dess längd. Det kan mycket väl vara att detta var en gåva från hans mor.

Dolk[]

Boromir bar även en dolk som var som en lillebror till sitt svärd. Den motsvarade dess form på bladet och svärdsknapp design. Den enda skillnaden var att dolken var dekorerad med brons detaljer, handgreppet var insvept i fin bronstråd i stället för läder. Svärdsknappen var rutschad med brons och säkringen bildades ur ett enda stycke brons. Ovanligt för en dolk, var att det breda bladet påminde om spetsen på Boromirs svärd.

Boromir nämns också ha en hjälm, men den näms aldrig utom en gång, när Aragorn, Legolas och Gimli klär honom för sin begravning (hans sköld var försvunnen i detta skede, även om det var vanligt vid begravningar för en krigare att bli lagd på dess sköld, så skölden fanns eventuellt under Boromir).

Främträdanden[]

I böckerna[]

I filmerna[]

  • Sagan om Ringen
  • Sagan om de Två Tornen (enbart på den förlängda versionen och på flashbacks)
  • Sagan om Konungens Återkomst (enbart på den förlängda versionen och på flashbacks)
Advertisement