FANDOM


Kapitel 3: Tres Faciunt Collegium

Bok 1

Bok 2

En Dolk i Mörkret är det elfte kapitlet i första boken i Sagan om Ringen.

SummeringEdit

Tillbaka vid Frodos nya "hem" vid Kricke gryt får Fatty Bolger oväntat besök av Svarta Ryttare. Fatty flyr och hornet av Bockrike börjar ljuda för att meddela invasionen. De Svarta Ryttarna flyr, men nu med vetskapen om att Frodo och Ringen inte befinner sig i Kricke gryt.

Samtidigt på den Stegrande Ponnyn så upptäcker Vidstige att någon brutit sig in i Hobernas rum och rannsakat det. Alla hästarna har stulits från stallet och Hoberna har nu inga medel att resa med, med undantag för en ponny.

Hoberna lastar ponnyn med förnödenheter och ger sig av, vilket skapar stor uppståndelse i Bririke. Deras resa börjar på vägen och fortsätter längs vägar och skogar genom myrar och kärr. Den sjätte dagen på deras resa är de nästan framme vid platsen de hoppats att träffa Gandalf på, som lämnat en ett tecken ristat på en sten för att visa att han befunnit sig där tre dagar tidigare.

Merry och Pippin hittar spår av en ny och hastig lägerplats på en bergstopp. Det kan ha lämnats av utbygdsjägare eller till och med Gandalf. Vidstige blir däremot bekymrad över att Hoberna stannade för länge på bergstoppen då Svarta Ryttare kan känna lukten av blod från levande ting. Kompaniet gör upp en eld, vilken de sätter sig bredvid och får höra historier om alver och alvkungen Gil-Galad och andra berättelser om Midgård.

Imagesg
Hoberna märker då märkliga skuggor och inser att fienderna närmar sig. Frodo ger in till desperationen att bära Ringen och sätter den på fingret. Så fort han blir osynlig börjar han se de Svarta Ryttarna tydligt. Där finns fem av dem, varav en bär en krona. Även om Frodo är osynlig så anfaller en Svart Ryttare honom med sin klinga. Frodo lyckas att få in ett slag på fiendes fot men får själv ett kraftigt hugg i axeln. Han lyckas ta av sig Ringen innan han snabbt blir medvetslös.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.