FANDOM


Kapitel 1: En efterlängtad fest

Bok I

Bok II

En länge efterlängtad fest är det första kapitlet i Sagan om Ringen, och då också i hela Sagan om Ringen serien. Kapitlet tar upp Bilbos avskedsfest, Bilbo Baggers avsked och Gandalfs avsked till Frodo.

SummeringEdit

Del 1 - Introduktion Edit

Kapitlet inleds klart med "När Bilbo Bagger till Baggershus tillkännagav, att han inom kort ämnade fira sin elftiförsta födelsedag med en fest av alldeles särskild storslagenhet, väckte det mycket prat och stor uppståndelse i Hobsala." Sedan följer en kort förklaring om Bilbos Baggers säregna historia, och hans karaktär ges. Frodo introduceras också som Bilbos kusin och arvtagare, och bor med Bilbo och kallar honom för "farbror". Dem råkar fylla år på samma dag, och Frodo skall fylla trettio-tre år.

Nere på puben inleder Hamfast Gamgee ett samtal med Gamle Noack från Sjöstorp, Daddy Tvefot och flera andra nyfikna Hober. Han berättar hur gentlemannalik Bilbo är, och håller med sin publik om de lustiga Vinbockarna, Frodos släktingar på hans mors sida, innan han berömmer Bilbo för att ha tagit med sig Frodo till "vettigt" folk. Han berättar historien om Drogo Bagger, Frodos pappa, och om hur han och hans fru drunknade, innan han snäser tillbaka på Sandiman som anser att det var mer än en olycka. Han svarar dessutom en främling, som återberättar den gamla legenden om att Baggershus skulle vara fyllt av guld, silver och juveler, ända sedan Bilbos drastiska farväl och återkomst. Gamgee tvivlar öpper på historien, då han minns hur mycket rikedomar Bilbo återvände med. Under sin berättelse, tar han även upp sin son, Samwise Gamgee, som var benägen att tro på alla Bilbos fantastiska historier.

  • " Älvar och drakar - brukar jag säga till honom. Ack du Sam! Kålrötter och jordpäron är bättre för oss! Blanda dej inte i herrskapernas affärer, för då först kan du komma i verkliga tråkigheter! Det brukar jag säga till grabben - och det kunde jag för den delen säga till andra med. "

- Hamfast Gamgee.

Hamfast övertygar dock inte sin publik, och Sandiman påminner hans lyssnare om hur dvärgar och Gandalf kommit och hälsat på honom regelbundet, och avslutar med att Baggerhus sannerligen är underligt. Mer Hamfast borstar det åt sidan genom att kontra med en stor komplimang om hur generös Bilbo är.

Del 2 - FestenEdit

Bilbobirthday 250x188
Alltefter festen närmade sig så anlände Dvärgar till Baggershus med vagnar lastade med paket, följt kort därefter av Gandalf och hans berömda fyrverkerier. Han hjälpte till att lasta av Bilbo och dvärgarna och skickade iväg glada barn med löftet om att de skulle få se massor av fyrverkerier under festen. Efter det satt sig Bilbo och Gandalf i Baggershus och diskuterade kommande evengemang. Ganalf ber Bilbo att hålla sig till sin plan, och undrar om festfolket verkligen kommer att skratta åt hans skämt

Spänningen inför festen steg bland folket, och det förbereddes med tält och lyktor, och såklart kulinariska arrangemang. Till sist kom den 22 september TT 3001. Festen innehöll paket, dans, sånger, spel, musik, tre måltider och Gandalfs underbara fyrverkerier. Festligheterna kommaterades av ett stort fyrverkeri av en drake (för att hedra Bilbos äventyr) , som signalerade att det var dags för kvällsmat, då bara 144 hober var inbjudna.

Farewellparty
Efter kvällsmaten påbörjade Bilbo sitt tal, och började precis som Hober gillar det: kort, enkelt och självklart. Men sedan började han bli gåtfull, och berättade att han fört dit dem för tre ändamål, innan han satt igång med sitt komiska halverings tal:
  • " Jag känner inte hälften av er hälften så mycket som jag skulle vilja, och minder än hälften av er älskar jag bara hälften så mycket som ni förtjänar. "

​- Bilbo Bagger

När han fått det överstökat och lämnat hela sin publik mycket förvirrad, berättade han att Frodo idag tillträder hans arv. Efter det förolämpade han sina åskådare genom att kalla dem ett gross, och berättade att han enbart bjöd in 144 Hober för att matcha hans och Frodos sammanlagda ålder. Då, äntligen, meddelade han att han tänker ge sig av, innan han tog på sig sin magiska ring och blir onsynlig. Samtidigt skapade Gandalf en stor ljusblixt. Gästerna som blev oroliga och rriterade avslutade festen själva och lämnade.

Del 3 - Efter festen Edit

Bilbo leaving-1-

Bilbo ger sig av

Samtidigt återvänder Bilbo till Baggershus där han möts av Gandalf. Samtidigt som han gör sig redo för avfärd, medger han till Gandalf att han känner sig gammal, och han tror inte att han kommer återvända till Fylke. Gandalf lovar att kolla efter Frodo, och föreslår sedan att Bilbo skall lämna kvar sin magiska ring. Bilbo blir defensiv, och sedan arg på Gandalfs envishet. Till sist litar Bilbo på Gandalfs omdöme och lämnar kvar ringen, innan han ger sig av sjungandes på vägen med tre dvärgar. Frodo återvänder för sent från festen för att säga farväl till Bilbo, och håller ett kort samtal med Gandalf som försäkrar honom om att Bilbo kommer klara sig bra, och berättar för honom att Bilbo lämnat sin ring till Frodo. Dock varnar Gandalf Frodo om att hålla den gömd och i säkerhet.


Images

Frodo får Ringen

Nästa dag släpper Frodo in ett antal hober i Baggerhus för att ta emot de presenter Bilbo lämnat dem, mest av vänlighet, men ofta med ett skämt eller lite sarkasm, såsom i fallet med Lobelia Säcksta-Bagger. Eftermiddagen blir hektisk, och tillsätter till sist sin vän Meriadoc Vinbock medan han själv vilar. Säcksta-Baggerna hittar honom ändå, och granskar testamentet noga för att finna det perfekt i alla avseenden. De lämnar i avsmak.

Då dagen lider mot sitt slut, avnjuter Gandalf och Frodo ännu en diskussion, där de diskuterar Bilbos egenheter i förhållande till Ringen, speciellt hur han hittade på sin falska historia hur han fick tag i den. Gandalf lämnar Frodo med ännu en varning, vars skäl han inte kan berätta, men hans misstankar växer. Han häslar Frodo adjö, för att inte ses Hobsala på vädligt länge.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.