Saganomringen Wiki
Advertisement
Fylke

Typ

Region

Lokalisering

Eriador

Rike

Arnor

Invånare

Hober

Andra namn

Sûza(Fylke på Väströna)

Skapat

  • TD 1601 (År 1 i Fylkes Tideräkning
  • FT 1452 - Västmark blir en del av Fylke

Händelser

  • Slaget om Gröna Fälten
  • Slaget om Sjöstorp

Fylke var en region i Eriador som beboddes av Hober.

Hobbiton1 6x4.jpg
Geografi[]

De ursprungliga gränserna i Fylke - noterade medurs från norrut var följande:

  • de Norra Hedarna;
  • Vinfloden i öst;
  • träsken i söder;
  • och Fagra Höjderna i väst.

800px-Map Middle-Earth A Part of the Shire.jpg

Från väst till öst mellan Fagra Höjderna och Vinfloden var Fylke ursprungligen mätt till 40 mil (120 Númenóreanska mil). Från norr till söder mellan de Norra Hedarna till träsken i söder mätte Fylke 50mil (150 Númenóreanska mil).

Under FT 31 (Fylkes Tideräkning 1452) gav Kung Elessar Västmark till Fylke-hoberna som en gåva. Detta utvidgade västra gränsen i Fylke till Kastalbackarna. Bockrike, öster om Vinfloden, förblev en självständig region bosatt av Hober och tillhörde aldrig Fylke.

Fylke beskrivs som ett litet men vackert och fruktbart land, älskat av dess invånare. Hoberna hade ett omfattande jordbrukssystem i Fylke men utvecklades inte vidare med industrialiseringen. Olika varor kunde hittas i Fylke inklusive spannmål, frukt, trä och piptobak (en favorit bland Hober).

Fylke var ganska tätbefolkat i de delar med många byar och några städer, men landet var fortfarande öppet nock för att tillåta stora skogsområden och myrar.

Tack vare den skyddande närvaro från Utbygdsjägare av Norr, ignorerades Fylke i århundraden av den stora världen utanför trots att landet passerades av Östra Landsvägen.

Historia[]

Fylke var en bördig och välodlad del av Arnor men deserterades under de avtagande dagarna av Konungariket när Fylke var känt som spån-riket till Arthedain; Fylke fungerade då som jaktmark åt Konungen av Arnor. Hoberna (som bodde i Dunland och delar av avfolkade Cardolan och Rhudaur) fick officiellt tillstånd från Kung Argeleb II att reglera mark i framtida Fylke. Detta färdigställdes i Tredje Tidsåldern 1601 (år 1 i Fylkes Tideräkning) av Hober från Bri som leddes av bröderna Marcho och Blanco.

Shirewide (1).jpg

30 år senare bodde nästan alla Midgårds Hober i Fylke. Fylke-hoberna ansåg sig själva som undersåtar till Kungen, åtminstone formellt, med tanke på isoleringen av deras land. Hoberna skickade ett visst stöd med trupper till de stora striderna mellan Arnor och Angmar. Efter Arnors nedgång förblev Fylke en mindre men oberoende politisk enhet och titeln Than inrättades för att fylla frånvaron av ett Kungadöme.

Sin ringa storlek, relativa brist på betydelse och modiga och motståndskraftiga Hober gjorde Fylke till ett anspråkslöst mål för erövring. Ännu viktigare var att Fylke vaktades och skyddades av Utbygdsjägare från Norr (och Gandalf), som vaktade gränserna och höll ute inkräktare. De enda främlingarna att entra Fylke var Dvärgarna som reste på Östra Landsvägen som gick genom Fylke till och från sina gruvor i Blå Bergen och de tillfälliga Alverna på väg till Emyn Beraid eller Grå Hamnarna.

Fylke mötte dock sitt bakslag då det befann sig innanför radien av den Stora Pesten, TT 1636 och Slaget om Gröna Fälten (TT 2747), och självklart den Långa Vintern (TT 2758) som följdes av Nödens Dagar (TT 2760) och den Grymma Vintern (TT 2911).

TT 2340 korsade Fornbockarna Vinfloden på grund av överbefolkning i Markslandet och grundade Bockrike.

Fylke under Sarumans regeringstid

Under Ringens Krig fick Fylke först besök av nio Ringvålnader och sedan, medans Utbygdsjägarna var iväg på krig, var Fylke försvarslösa. Landet togs över av Saruman och Lotho Säcksta-Bagger tillsammans med hjälp av onda Människor. Fylke befriades med hjälp av Frodo, Sam, Merry och Pippin efter slutet av kriget genom sin seger i Slaget om Sjöstorp.

Men den skada som Saruman orsakat genom sin påtvingade industrialisering återställdes. Fylke återställdes med jord från Lothlórien, som Sam hade fått från GaladrielTT 3021 ansågs vara det mest produktiva och välmående året i Fylkes historia.

När Aragorn återvände som Kung över Arnor och Gondor blev Fylke år FT 17 ett Fritt Land, skyddat innanför det Återförenade Riket. Aragorn är känd för att ha utfärdat en order som förbjöd fullväxta Människor att entra Fylke. I FT 32 beviljade Kung Aragorn Bockrike officiellt som en del av Fylke vid namn Östmark, och utvidgade även marken västerut till Emyn Beraid, detta land hette Västmark.

Administration[]

Inledningsvis var Fylke en del av Arthedain. Hoberna ansåg sig som undersåtar till Kungen och först efter Arnors fall blev Fylke en självständig politisk enhet ledd av Thanen från Tookköping som var ledare över den viktiga Took-klanen. Formellt sätt härskade Thainen över de fyra delarna men i praktiken var auktoriteten så decentraliserat att titeln sågs som mer av en formalitet.

Shire1 1696079c.jpg

Tjänsteman över Fylke var Borgmästaren över Michel Delving (som i förlängningen sågs som borgmästare över Fylke). Borgmästarens huvudsakliga uppgifter var att agera som postmästare över Fylkes Budservice, bevaka staden och presidera vid mässor.

Slutligen så kontrollerade Herren över Bockrike i Bockeby hela Bockrike.

De enda brottsbekämpande tjänstemännen i Fylke var Shirifferna. Deras uppgift var att beskydda Fylke från inkräktare mer än något annat. Det fanns tre Shiriffer i varje del av Fylke och de skiljdes från de "civila" genom att bära en fjäder i deras hatt. Tölparna var landets gränsvakter och de nekade oönskade personer eller vidunder inträde, och deras antal varierades efter behov.

Fylke var ursprungligen indelat i fyra delar (Nordfjärdingen, Sydfjärningen, Östfjärdningen och Västfjärdingen), men Bockrike och senare Västmark lades till. Inom de fyra delarrna fanns några mindre, inofficiella indelningar beroende kring familj: Nästa alla Tookar bodde i eller i närheten av Tookköping i Tookland, till exempel. I många fall kan en Hobs efternamn ange vilken familj de kom från: Samwise Gamgees efternamn kommer från Gamwich, där familjen har sitt ursprung. Utanför landsdelarna blev Bockrike själv uppkallat efter Fornbockarna (senare Vinfloden).

Etymologi[]

En "shire" (gammal engelska för scír) är en organiserad region med en distriktsstad.

Inspiration[]

"Även om jag är en Tolkien till namnet så är jag en Suffield till smaker talanger och uppfostran, och varje hörn av den kommunen [Worcestershire] är på ett odefinierbart sätt ett hem till mig på ett sätt som ingen annan del av världen är."

- Brev 44

1shire.jpg

På Tolkiens kartor ligger Fylke på ungefär samma position som England ligger på på moderna europeiska kartor och har nämnts som ett exempel på Engelska ideologier (dock ligger ju England på en ö medan Fylke är ett fastland). Under hela berättelsen innebär Tolkien också många beröringspunkter mellan de två, som vädret, jordbruket och dialekten. Man kan också se England som Tolkiens inspirationskälla för Fylke i sitt namn.

Enligt Paula Marmor är Hobit-bröderna Marcho och Blancos namn i samband med hästar, parallellt med Hengest och Horsa, legendariska ledare som förde saxarna till Storbritannien. Hengest var grundaren till Kent som har en liknande geografi som Fylke.

Industrialiseringen av Fylke var baserades på Tolkiens förlängning av den industriella revolutionen till landsbygden Warwickshire under sin ungdom, och särskilt de skadliga konsekvenserna därav. Hobernas uppror och återställandet av det förindustriella Fylke kan tolkas som ett recept för frivillig enkelhet som ett botemedel för problemen i det moderna samhället.

Porträttering i olika adaptioner[]

Bilder på Fylke från olika adaptioner:

Fylke från Sagan om Ringen 2001


Karta på Fylke från Sagan om Ringen Online

Filmer[]

2001-3: Sagan om Ringen trilogin (film)

Fylke filmades på plats i Matamata, Nya Zeeland. Efter inspelninge återställdes området tillbaka till sitt naturliga skick, men även utan Hob-hålor så blev det en utmärkt turistattraktion.

2012-13: Bilbo: En Hobits Äventyr (film)

Fylke filmades på samma plats som inspelningen av Sagan om Ringen trilogin ägt rum. Till skillnad från förra gången konstruerades Hobsala av permanenta material, med avsikt att hålla i decennier.

Spel[]

2002: Sagan om Ringen (spel)

De första tre nivåerna av spelet sker i Fylke, från att Frodo lämnar Baggershus fram till ingången till den Gamla Skogen.

2003: The Hobbit (2003 spel)

Första nivån av spelet utspelar sig i Fylke. Till skillnad från den ursprungliga berättelsen så utför Bilbo flera olika sido-uppdrag innan han når Gröna Draken.

2006: Sagan om Ringen: Slaget om Midgård II

Fylke är ett valbart slagfält.

2007: Sagan om Ringen Online

Fylke är en av de stora regionerna i spelet och nästan hela dess helhet ugörs - den ursprungliga kartan från Christopher Tolkien visar inte delar av Västfjärdingen och Sydfjärdingen. Dessutom är en del av Nordfjärdingen placerad inom Evendims gränser, endast för spelets ändamål. Fylke bebos av hundratals icke-spelbara karaktärer, och innehåller hundratals uppdrag.

2009: Sagan om Ringen: Conquest

Fylke är ett valbart slagfält.

Läs också[]

  • Bilder på Fylke
  • Than
Advertisement