Saganomringen Wiki
Advertisement
Gimli

Andra namn

  • Lockbäraren * Alv vännen

Titlar

Herre över de Glittrande Gruvorna

Födelsedatum

TT 2879

Dödsdatum

Okänt, flyttade till Aman, FT 120

Vapen

Strids yxor

Ras

Dvärg

Kultur

Durins Folk (Huset av Durin)

Kön

Man

Skådespelare

John Rhys-Davis

Gimli, son till Glóin var en dvärg av Durinsfolk. Han var en av medlem i Ringens brödraskap och var den enda dvärgen att kämpa tillsammans med alver i kriget mot Sauron, i slutet av den Tredje Tidsåldern. När Sauron var bekämpad och kriget var över, fick han makten över de Glittriga Grottorna i Helms Klyfta.

Historia[]

Uppväxt & tidigt liv[]

Gimli var son till Glóin, som var en av Bilbo Baggers följeslagare i jakten på Smaugs skatt. Gimli var en avlägsen ättling till Durin, fader till Dvärgfolket. Gimli tillhör, men var inte medlem till den kungliga ättlinjen. Gimli var också kusin till Balin, Morias herre. Det anges också i Unfinished Tales att Gimli ville men nekades att följa med sin far och Dvärgföjet, till Ensamma Bergen, i jakt på Smaugs skatt. Thorin ansåg att Gimli var för ung. Gimli som nästan var 60 år ansåg sig mogen till att gå ut på äventyr och blev besviken när han blev tvungen att stanna kvar i sin bostad i de Blå Bergen.

Involvering med Ringen[]

" Trolös är han som säger farväl när vägen mörknar. "

- Gimli

När Ringen togs till Vattnadal, hade ödet fört Gimli, med sin fader Glóin till Vattnadal för att söka råd av Elrond. Som ett resultat blev de kallade till Rådet av Elrond, där Elrond trodde de skulle finna svaren på sina frågor och bidra till Ringens framtid. Gimli anmälde sig frivillig att gå med i Brödrarskapet av Ringen, för att förstöra Ringen i Domedagsbergets eldar.

Gimli med sin strids yxa

I Peter Jacksons version, leder Gimli en grupp dvärgar till Rådet av Elrond för att disskutera Ringens framtid. I den här versionen försöker Gimli förstöra Ringen genom att slå sönder den med sin yxa, men yxan går i bitar. Han går sedan frivilligt med på att gå med i Brödrarskapet , delvis på grund av att Legolas Grönlöv anmält sig frivilligt, och att han tvivlade inte på en alvs instinkter.

Gimli reste med Brödrarskapet söderut längs de Dimmiga Bergen. I Peter Jacksons version var det Gimlis idé att gå igenom Morias gruvor, men i böckerna var det Gandalfs. Tolkien har klargjort att Gimli och Glóin fruktade Balins öde, eftersom kommunikationen varit bruten i fem år. Efter Gandalfs död, begav sig Brödrarskapet in Loriens skogar, vilket gjorde Gimli den första dvärgen att gå in i riket sedan Balrogen väcktes i Moria. Han gavs en del Galadriels hår. Trots att han frågade om ett hår strå, fick tre hår strån, vilket gjorde att han gavs smeknamnet "Lockbäraren". När Brödrarskapet fortsatte vidare, efter Boromirs död, begav sig Gimli tillsammans med Aragorn och Legolas efter Pippin och Merry som hade blivit tillfångatagna av styrkor från Isengård.

Gimli2TORNTTT.jpg

Så småningom återförenades de tre krigarna med Gandalf och de blev då mer involverade i kriget. Gimli spelade en avgörande roll i segern mot Isengårds styrkor vid Helms Klyfta. Eftersom han blev separerad från Aragorn och Legolas så han drevs ner i de Glittriga Grottorna, där han senare blev herre efter Ringen krig. Han kämpade sida vid sida med Éomer när Isengårds styrkor drevs från Helms Klyfta. Hans skicklighet med yxan ledde till att han vann över Legolas i deras tävling om vem som dräpte mest orcher, men enbart med en orch trots att han började med underläge. Gimli, Aragorn och Legolas färdades genom Dimholt i försök att rekrytera De Dödas Arméer. Efter att de övertalade Gondors soldater och besgrade Corsairs skepp, seglade styrkan till Minas Tirith. Efter att ha segrat på Slaget av Pelennors Fält, så följde Gimli Aragorn, och de resterande av Gondors arméer till den Svarta Porten. 

Relation med Legolas[]

Gimli är något irriterad på alven Legolas, och i krig hade de en vänskaplig tävling om vem som kunde dräpa flest

Lord-of-the-rings-return-of-the-king-legolas-and-gimli.jpg

fiender, särskilt orcher. Gimli säger till och med själv att han aldrig skulle kunna se sig själv slåss sida vid sida med en alv, men när Legolas föreslår att de kan slåss sida vid sida med en vän, instämmer han.

Livet efter kriget[]

Efter Ringens krig ledde Gimli en stor här av Durins folk söderut för att inrätta ett nytt dvärgrike i Aglarond, beläget bakom Helms Klyfta. Gimli blev den första herern över de Glittriga Grottona. Dvärgarna skulle då reparera flera av de skador som Ringens krig åstadskommit. Framför allt byggde de en ny port till Minas Tirith, som var gjord av Mithril och stål, samt förbättrade hela stadens utseende.

Gimli var 139 år när Brödrarskapet begav sig från Vattnadal, vilket gör honom 52 år äldre än Aragorn. Gimlis dödsdatum är okänt, och enligt Röda Boken av Västmark så färdades han med Legolas västerut till de Ödödligas Land, vilket gjorde honom till den första dvärgen att besöka de Ödödligas Land. Gimli tog beslutet att inte återvända till Midgård.

Vapen[]

I böckerna använde Gimli endast en yxa. I Ralph Bakshis animerade version av filmen följer han böckernas beskrivning men i Peter Jacksons triologi så var Gimli känd för sin skicklighet med yxan, och under Ringens Krig använde han fem olika typer av yxor.

  • En standard verktygsyxa
  • Två kastyxor
  • En promenadyxa
  • En stridsyxa

Stridsyxor[]

Gimlis yxa

Gimli använde alla sina yxor som anges ovan under Ringens Krig. Han använde dem beronde på slagfältets villkor och vilken typ av fiender han skulle ställas inför. Oavsett vilken yxa Gimli använder, så använder han dem med förödande kraft i varje strid han möter. Kombinationen med Aragorns fäktning och Legolas bågskytte blir perfekt i strid.


I Sagan om Ringen tv-spelen, är Gimli vanligtvis den karaktär som orsakar mest skada per attack, av medlemmarna från Brödrarskapet. Precis som i filmerna använder Gimli sin yxa för att göra soft av sina fiender. Med rätt styrka i slaget, så är Gimlis attacker dödliga. Den enda nackdelen med Gimli i spelen är att han ofta är den slöaste karaktären, (förrutom i The Lord of the Rings: Conquest) så därför bör man vara försiktig om man väljer Gimli.

Kastyxor[]

Gimlis yxor i filmen

Vid sidan av sina stridsyxor, använder Gimli flera kastyxor för att variera sina anfall. Dessa yxor, med beroende på avstånd, kan ta död på nästan vilken fiende som helst (förrutom stora bepansrade motståndare så som troll). I filmerna kastar Gimli en yxa på grott trollet i Moria och en på Gandalf i Fangorn. Han kastar även en på en Uruk under början av striden vid Amon Hen. Det är tydligt att Gimli föredrar närstrid, istället för att kasta yxor.

I tv-spelet har Gimli 25 kastyxor i de Två Tornen och 30 kastyxor i Konungens Återkomst. Även om den kan orsaka skada på en fiende vid träff, så är Gimlis kastyxor den svagaste bland Aragorn, Legolas och Gimlis kastvapen. Torts det har yxorna potensial i viss utsträckning.

Advertisement