Saganomringen Wiki
Advertisement
Gollum

Andra namn

  • Sméagol
  • Stinkdjur
  • Slinker

Född

ca. TT 2430, nära Ljusa Slätterna

Död

23 mars, TT 3019 Domedagsberget

Kön

Man

Gollum, även känd som Sméagol, var en varelse (ursprungligen en Hob från Stoor-släktet) som bar Ringen. Han bodde i Dimmiga Bergen under större delen av sitt liv. År TT 2941 förlorade han Ringen till Bilbo Bagger. Han spenderade efter det resten av sitt liv i jakt på att återfå sin "dyrbara" födelsedagspresent". TT 3019 följde han efter Brödrarskapet av Ringen och mötte Frodo Bagger. Efter att ha lett Frodo till Mordor och förrått honom till Honmonstret fick han slutligen tag på Ringen i Sammath Naur. I sin eufori dog han och förstörde Ringen efter att ha fallit ner i Domedagsbergets eldar.

Utseende[]

Gollum efter många år i mörker

Sméagol var en Hob men han tillbringade många århundraden (tack vare Ringen) i mörker och fukt, influerad av dess onda makt. Det är möjligt att tack vare hans djärva Hob-natur så tynade han aldrig bort till en vålnad. Men han förvandlades till en liten, extremt tunn och senig person med tanig hals, svart hud, platta fötter, långa tunna händer med fuktiga fingrar och stora ljusa ögon som tycktes lysa. Hans syn var svag så han utvecklad en skarp hörsel. 

Han kunde röra sig och klättra tyst som en spindel och trots att han bara hade sex tänder kunde han ta djupa tuggor och även bita av Frodos finger.

Historia[]

Uppväxt & tidigt liv[]

Sméagol under sina unga dagar när han finner Ringen.

Smeágol var en Hob och tillhörde Stor-släktet. Han tillbringade de första åren av sitt liv med sin familj under ledning av hans farmor. Detta var under den Vaksamma Friden när Sauron levde i Öst

Omkring år TT 2463 var han ute och fiskade vid Ljusa Slätterna på sin födelsedag med sin släkting Déagol. Det var där som Déagol hittade en guldring efter att ha dragits ner i vattnet av en stor fisk. Sméagol krävde ringen som en födelsedagspresent och strypte Deágol när han vägrade. Sméagol blev den fjärde Ringbäraren efter Sauron, Isildur, och Déagol.

Sméagol tas över mer och mer av Ringen och "blir" Gollum.

Efter denna händelse började han att göra ett gurglande ljud från halsen och hans familj började kalla honom "Gollum". Sméagols sinne fördrevs snabbt av Ringen och blev förvisad från sitt folk. Han blev tvungen att hitta ett nytt hem och fann då en grotta i Dimmiga Bergen. Ringens elakartade inflytande fördrev Hobens kropp och själ och förlängde hans liv långt bortom naturliga gränser. Han kallade den sin "Älskade" eller hans "Födelsedagspresent", den senare som en bortförklaring för att ha dödat Déagol.

Han bodde i Dimmiga Bergen och Ringen förlängde hans liv. Han levde längre än någon annan Hob kunde och i över fyra hundra år lyckades han leva på rå fisk, som han fångat ur sin lilla flotte, och Orcher. Under senare år ansåg han Hobernas och Alvernas mat frånstötande.

Försvinnandet av Ringen[]

Det berömda Gåtspelet

I juli månad, år TT 2941, under Uppraget om Erebor, råkade Hoben Bilbo hamna vid Gollums underjordiska sjö och finna Ringen. Gollum hade tappat Ringen i grottan som leder till hans sjö, men i själva verket är det mer korrekt att säga att Ringen övergav Gollum, för den var känd för att följa sin egen vilja. Som Gandalf senare sa så såg Ringen efter sig själv och försökte ständigt ta sig tillbaka till Sauron. Efter det berömda Gåtspelet då Gollum var omedveten om sin förlust vägrade Gollum att visa Bilbo den utlovade vägen ut och konspirerade för att mörda honom. När han simmade tillbaka för att hämta sin "födelsedagspresent" fann han att den var borta. Han insåg plötsligt svaret på Bilbo sista gåta - "Vad har jag i min ficka?" - och blev rasande. Bilbo snubblade till av misstag och råkade få Ringen på sitt finger. Han följde då Gollum till grottans utgång. Där funderade Bilbo först på att döda Gollum men överväldigades av medlidande, så han hoppade över honom och flydde. När Bilbo sprang iväg skrek Gollum ut, "Tjuv! Tjuv, Bagger! Vi hatar den för alltid!"

Gollum på väg till Mordor.

Hans beroende till Ringen var så stort att han övervann sitt hat och rädsla för solen, månen och andra varelser. Han lämnade berget och började söka efter Bilbo men spåren var svårhittade. Han tog sig till Mordor där han tillfångatogs och tvingades avslöja vad han visste om Ringen. Således fick Saurons spioner vetskap om "Fylke" och "Bagger". Under TT 3017 befriades Gollum men fångades då av Aragorn som lämnade över honom till Gandalf.

Trollkarlen lyckades förhöra honom och fick reda på delar om Ringens historia som han tidigare inte känt till. Han placerade Gollum hos Kung Thranduil i Skogsriket i Mörkmården. I juni TT 3018 plundrade Orcherna Alverna i Mörkmården (i en uppenbart samordnad attack) och Gollum lyckades fly. Han återupptog sin jakt på Ringen och fördes in i Moria, men kunde inte öppna Durins Dörrar för att ta sig ut. 

Ringens Krig[]

Gollum spionerar på Brödrarskapet i Moria.

Gollum fick upp spår på den nya Ringbäraren, Frodo Bagger, då han och Brödrarskapet av Ringen reste genom Moria. Den 15 januari, TT 3019 splittrades Brödrarskapet när Gandalf stupade under en strid med en Balrog. Gollum fortsatte att skugga de kvarvarande medlemmarna. Det är okänt hur han korsade Bron i Khazad-Dum men han följde med till Lothlórien utan deras vetskap. Gollum, flytandes på en stock, följde efter deras båtar längs Anduin till Rauros.

Han följde efter Frodo och Sam över Emyn Muil när de fortsatte på egen hand mot Mordor. Gollum följde efter dem men efter en konfrontation där han nästan blev strypt av Sam så tyglade Frodo honom. Frodo band ett Alviskt rep runt Gollums fotled som ett koppel, men enbart beröringen av repet smärtade honom. Frodos medlidande gentemot Gollum fick Frodo att ge Gollum en möjlighet att hjälpa dem. Efter att enats om en ed svor Gollum på den "Älskade" och Frodo släppte honom. Den osannolika sällskapet styrdes av Gollum och tog sig till Mordors öppning, Svarta Porten.

Sméagol fattade tycke för Frodo

Frodo vänlighet förde fram "Sméagols" personlighet och han gjorde faktiskt vissa ansträngningar för att hålla sitt löfte. De två hade en särskild sorts förbindelse då båda varit Ringbärare. Frodo såg sin eventuella framtid i Gollum och ville rädda honom för att kunna rädda sig själv. Gollum fruktade dessutom Frodo och ansåg att genom att hjälpa Frodo skulle han beröva Sauron från Ringen. 

När de nådde Svarta Porten var den väl bevakad. Gollum övertygade dem att inte gå den vägen då de skulle fångas och Sauron skulle då återfå Ringen. Gollum berättade att han kunde leda dem söderut där han kände till en annan ingång till Mordor.

Frodo och Sam togs till fånga av Faramir och Gollum följde dem. När Frodo tillät Faramir att ta Sméagol till fånga kände han sig sviken vilket frambringade "Gollums" personlighet. Faramir fick reda på att platsen Gollum ledde dem till var Cirith Ungol. Han varnade då Frodo och Sam för att det var en ondskans plats.

Frodo, Sam och Gollum lämnade Faramir och påbörjade deras väg mot Cirith Ungol via gränsbergen i Ephel Dúath. Gollum besökte den stora spindeln Honmonstret eftersom han planerade att leda Hoberna till henne och förråda dem för att kunna ta tillbaka Ringen. När han återvände låg Hoberna och sov. Synen av den sovande Frodo fick nästan Gollum att ångra sig. Sam vaknade då upp och talade strängt till Gollum och allt hopp om gottgörelse var förlorat. Gollum fullföljde sin plan och ledde Frodo och Sam in till Honmonstrets Näste

Precis so

Frodo ger sig på Gollum efter sveket

m Frodo varnat honom så blev Gollum svek hans slutliga fördärv. Frodo och Sam flydde från Honmonstrets Näste och tog sig mot alla odds till vulkanen Orodruin, eller Domedagsberget. Gollum följde efter dem i hopp om att överraska dem och ta Ringen. När Frodo och Sam nästan nått sin destination attackerade han dem men misslyckades med att ta Ringen. Sam, som hade hatat Gollum hela tiden försökte förmå sig att döda honom men ångrade sig av ren medlidande och avsky och vände ryggen åt den misshandlade varelsen.

Några ögonblick stod Frodo står på kanten av Domedagsklyftan men var ovillig att förstöra Ringen. Han hävdade att den var hans egen och satte på den på sitt finger. Sedan attackerade Gollum honom igen. De två kämpade medan Frodo var osynlig och slutligen bet Gollum av Frodos finger.

Gollum faller mot sin död - äntligen återförenad med sin Älskade.

Här belönades Frodos vänlighet i att skona Gollums liv, för Gollum stod sedan på kanten av den stora avgrunden och tappade balansen och föll ner i elden. Ringen på hans finger följde med honom med ett sista rop "Min älskade!". Skulle inte Gollum ha överlevt för att delta i slutskedet så skulle det ha varit en god chans att Sauron skulle ha återfått Ringen eftersom han skulle ha vetat att Frodo var där så fort han satte på Ringen.

Personlighet[]

Gollum hade två skilda personligheter

Sméagol var den mest nyfikna och vetgiriga i sin by. Han fick sitt namn på grund av hans intresse för rötter och djupa dammar, han grävde tunnlar under träd, växter och kullar. 

Under sina århundraden i ensamhet och under Ringens inflytande utvecklade han en slags dubbel personlighet: hans onda personlighet var en slav till Ringen och skulle döda för den, hans forna jag kom fortfarande vagt ihåg saker som vänskap och kärlek. Att inte ha någon annan att prata med ledde till att han ofta grälade med sig själv. Gollum både älskade och hatade Ringen och sig själv. Han refererade ofta både Ringen och sig själv som "min Älskade" och kanske förvirrade det de två enheterna.

År senare namngav Samwise Gamgee hans goda personlighet för "Slinker" (för hans inställsamhet, ivrighet att behaga), och den dåliga personlighet för "Stinker".

Andra aspekter av Ringens korruption var hans motvilja mot alla levande varelser, särskilt Alverna och alla Alviska ting. Det Alviska repet brände mot hans hud och Lembas smakade som damm för honom.

Sméagol som en Hob var möjligtvis godhjärtad och hans dödande berodde helt på Ringen. Men det är också troligt att Sméagol hyste mörka tankar att börja med. Dessa argument baseras på flera punkter, bland annat...

  1. Åsynen av Ringen på Rådet av Elrond eller på många andra ställen under Brödrarskapets resa orsakade inte någon att plötsligt mörda någon annan.
  2. Det är möjligt för Hober att vara onda, till exempel Ted Sandiman och Lotho Säcksta Bagger.
  3. Bilbo togs över betydligt långsammare av Ringen eftersom hans tid med den började efter en akt av nåd, medan Gollums började efter mord.

Etymologi[]

En ung Gollum

Sméagols namn härstammar från fornengelska, från sméah som betyder "smygande, genomträngande". Denna titel har också tillämpats av anglosaxerna till den bibliska Cain, från historien om Cains mord på sin bror Abel i Första Mosebok. Detta skildrar en tydlig koppling mellan de två.

Sméagols "riktiga" namn Trahald har betydelsen "grävande, slingrande" eller "benägen att krypa in i ett hål". I både Väströna och forngengelska är Sméagols namn relaterat till Smaugs. Smaugs namn i "sann Daliska" var Trāgu och Trah-stammen i Trahald och Trāgu är således en analog av den germanska stammen, närvarande i både Sméagol och Smaug.

Uttal[]

I både BBC:s radioanpassning från 1981 och i Peter Jacksons filmer utalas Sméagol som "Smee-gol", även om placeringen av spetsig accent antyder att det korrekta uttalet är "Smay-uh-gol". Å andra sidan, i Tolkiens inspelningar av Sagan om Ringen uttalade han också det som "Smee-gol" eller "Smee-ah-gol", vilket tyder på att ea antingen ska uttalas som ett långt "i"-ljud eller som ett ea, och inte som två distinkta vokaler "e" och "a". Tolkien hade en vana i skrivandet att sätta diakritiska tecken på varierande ställen som också kan ses i namnet Eärendil, som också förekommer stavat som Eärendil.

Andra versioner av Legendarium[]

I den första upplagan Hobbit framträder inte Gollum som riktigt lika nedgången eller bunden till Ringen. Tolkien reviderade denna karakterisering för att passa in i konceptet hos den styrande Ringen som utvecklades under skrivandet av Sagan om Ringen. Tolkien förklarade sedan versionen som anges i den första utgåvan som en lögn som Bilbo gjorde upp för Dvärgarna och Gandalf.

Porträttering[]

Film[]

Gollum 1977

1977: Bilbo: En Hobbits Äventyr (1977 film)

Gollum är en grodliknande grön varelse vars röst spelades in av Brother Theodore. Här låter hans"Gollum-läte" mer som muttrade istället för sväljande. 

1978: Sagan om Ringen (1978 film)

Gollum är avbildad som en mager, mörkgrå varelse, med röst av Peter Woodthorpe.

Gollum 1978

1980: Sagan om Konungens Återkomst (1980 film)

Brother Theodore repriserar sin roll som Gollum. Några sekvenser från Hobbit återanvänds för att introducera åskådaren till berättelsen.

2001-3: Sagan om Ringen (film serie)

Gollum är en CGI-filmad varelse vars röst spelades in av skådespelaren Andy Serkis. Han är knappt med i första filmen, där han är vokaliserad av Dominic Monaghan i Serkis frånvaro. Gollum blir en central karaktär i de Två Tornen och Sagan om Konungens Återkomst. Den banbrytande CGI-karaktären byggdes runt Serkis röst, rörelser och uttryck, ibland med hjälp av en kostym som fångade hans rörelser och tillämpade dem på den digitala karaktären, och ibland av en mer mödosam process genom att digitalt "måla ut" Serkis image och ersätta det med Gollums. I en sådan tagning kan Serkis riktig spott ses komma ut ur Gollums mun i de Två Tornen

I Konungens Återkomst medverkar Serkis själv i en flashback scen om Sméagols liv innan hans degeneration till Gollum. Denna scen var ursprungligen reserverad för de Två Tornen, men hölls tillbaka för att man ansåg att publiken skulle relatera bättre till den ursprungliga Sméagol när de var mer bekanta med vem han blev. Beslutet att inkludera den här scenen innebar att Gollum ansikte fick göras om till den andra och tredje filmen så att det skulle likna Serkis mer.

Gollum 2002

2012-13: Bilbo: En Hobbits Äventyr (filmserie)

Andy Serkins repriserar sin roll som Gollum.

Radioserier[]

1955: Sagan om Ringen (1955 radioserie)

Gollums röst spelades in av Gerik Schjelderup.

Gollum 2003

1968: ''''''Bilbo: En Hobbits Äventyr'''''' (1968 radioserie)

Berättaren refererar till Gollum (inspelad av Wolfe Morris) som "Galloom", trots att Gollum själv lyckas uttala hans namn korrekt. Gollums roll bygger på att den andra upplagan av Hobbit.

1979: Sagan om Ringen (1979 radioserie)

Gollums röst spelades in av Cail Chugg.

1981: Sagan om Ringen (1981 radioserie)

Gollums röst spelades återigen av Peter Woodthorpe. Gollum är den första som har en replik i filmen, förrutom berättaren. Han beskrivs som "slemmig och mörkare än mörkret."

Spel[]

Gollum i Sagan om Ringen Online

2002: Sagan om Ringen (spel)

Gollum, vars röst spelades in av Quinton Flynn, ses tre gånger under spelet: först under inledningsscenen då han sitter framåtböjd över hans Älskade. Han är en varelse i färg och lik varelsen i Jacksons version. Han skymtas som hastigast återigen i Moria, men inte mer än en mörk skepnad med en grön kontur. Hans viktigaste roll är i slutskedet av spelet. Han ses då ovanpå flera åsar, och kan även besökas på en klippa vid stranden av Nen Hithoel. Han kastar en fisk, en "Xiphiidae" på Aragorn. Detta kommer att bli det mest dödliga vapnet i spelet, och ersätter Andúril i vapenmenyn.

2003: Sagan om Konungens Återkomst (spel)

Gollum följer med Sam och Frodo under ett uppdrag i Osgiliath och är den sista bossen i spelet i Domedagsklyftan. Till skillnad från alla andra fiender i spelet tar han inga skador från eventuella attacker - utan spelaren måste prestera kombinationer för att pressa ner honom in i lavan.

Gollum i Beskyddarna av Midgård

2003: The Hobbit (2003 spel)

Gollum visas i en filmsekvens efter nivån "Gåtor i mörkret". Endast Bilbos sista gåta - "Vad har jag i min ficka?" visas, varefter Gollum kastar ut alla möjliga svar i en mening snarare än hans tre alternativ. Gollum är en mörkgrå, Hob-liknande varelse med sju taggiga tänder, som går på alla fyra, like en apa. Gollum utgör ett brus som ett muttrade istället för hans sväljande ljud. Hans röst spelas av Daran Norris

2004: Sagan om Ringen: Ringens Krig

Gollum är en "hjälte" för fienden och används främst för scoutuppdrag.

2004: Sagan om Ringen: Slaget om Midgård

Gollum är en "hjälte" för Mordor fraktionerna. Hans hälsa är extremt låg och hans attacker extremt svag, men har värde för scoutuppdrag.

2006: Sagan om Ringen: Slaget om Midgård II

Om Gollum upptäcks och dödas så tappar han Ringen vilket kan ge stora fördelar till den sida som får den. 

2007: Sagan om Ringen Online

Gollum påträffas tre gånger även om spelaren ännu inte vet hans namn. Första gången träffar man han i södra Trollbergen där spelaren hindrar honom från att attackera barnet av två fiskare. Den andra gången ses han i södra Mörkmården, där spelaren måste besegra Orcherna som försöker fånga honom. Den tredje gången ses han på stranden av Anduin, där spelaren ser till att han inte faller offer för spindlar.

2012: Beskyddarna av Midgård

Gollum är en anfallar-typ av "väktare" med fyra förmågor: Strypning, Min Älskade, Fegis och Vi Är Utsvultna.

Advertisement