FANDOM


Hamfast "Gubbtjyven" Gamggee

Andra namn

Gubbtjyven, Ranugad Galbasi, Barvorn

Födelsedatum

TD 2926 (HT 1326)

Dödsdatum

FT 7 (HT 1428) (102 år)

Maka

Bell (Goodchild) Gamgee

Föräldrar

Hobson Gamgee + ?

Positionering

Hobsala

Hårfärg

Brun, senare grå

Skådespelare

Norman Forsey

Hamfast Gamgee, också känd som Gubbtjyven, var en Hob från Fylke, och far till Samwise Gamgee.

HistoriaEdit

"Du kan säga vad du vill gammelfar, men Baggershus är ett underligt ställe, och ägarna likaså."

- Sandiman.

Hamfast Gamgee föddes TD 2926 som trejde sonen till Hobson Gamgee. Hans mors namn är inte känt.

Gaffer5
Tillsammans med hans farbror Holman Grönhand så tog han tjänsten som trädgårdsmästare. En av hans första jobb var att sköta trädgården vid Baggershus. Under 22 juni, TD 2942, försökte Hamfast och Holman frenetiskt att hålla trädgården i ordning, under tiden många trodde Bilbo Bagge var död. Det är troligt att Hamfast redan under denna tiden bodde på Baggerspjutsvägen, nummer 3.

Hamfast blev en trädgårdsmästare i sin egen rätt, och en lokal expert på potatis. Han gifte sig med Bell Goodchild och de fick sex barn tillsammans: Hamson, Halfred, Daisy, May, Samwise och Marigold. Sam blev Hamfast lärling.

Sam tog över större delen av sin fars arbete, som hade blivit för gammal för att orka med allt. Han blev känd som "Gubbtjyven", en namn Sam kallade sin far oftare än "Hamfast".

I kölvattnet av Bilbos avskedsfest så underhöll Gubbtjyven en folkmassa inne på Murgrönan. Hamfast var en man av vetskap, och argumenterade vilt med Sandiman, Gamle Noack och Daddy Tvefot om Familjen Bagger och Familjen Säcksta-Bagger.

Den 22 september, TD 3018, samma natt som Frodo och Sam begav sig från Fylke så fick den gamle Hoben besök av Nazgûlen Khamûl som ställde frågor om "Bagger". En vecka senare fick han besök av Gandalf som informerade vart Frodo befann sig.

Gaffer1
När Lotho och så småningom Saruman tog över Fylke, vräktes Hamfast från Baggerspjutsvägen. Efter slaget om Sjöstorp, där han bara spelad en marginell roll, så flyttade han åter tillbaka till den nyrestaurerade raden, samtidigt som Sam flyttade in Baggershus. Widow Rumble såg efter Gubbtjyven innan han dog FT 7.

EtymologiEdit

Namnet Hamfast betyder "Stanna-hemma", eller ordagrant "Hemma-snabb". Det är en översättning från hans Väströniska namn, Ranugad Galbasi. I Konungens Brev översätts namnet i Sindarin till Baravon.

Haffer är ett ord för verkmästare.

InspirationEdit

I Bev 257, berättar J.R.R. Tolkien om en semester i Lamorna Cave i början av 1930-talet. För att roa sina söner så döpte han en lokalbo till Gaffer Gamgee. Denna "nyfikna lokala karaktär" var "en gammal man som brukade gå runt och byta skvaller och prata om vädret och liknande." Efternamnet valdes eftersom det alliterade med med Gaffer. Tolkien mötte ett flertal gånger denna Gamgee.

PorträtteringEdit

1981: Sagan om Ringen (1981 radio serie)

John Church spelar Hamfast Gamgee. Han använde en bred bondeaccent för rollen.

2001: Sagan om Ringen (film)

Hamfast är med i den förlängda versionen av filmen där han spelas av Norman Forsey. Konversationen på Murgrönan är då flyttad till den Gröna Draken, fast själva konversationen är sig lik. Han är inte med på Sams bröllop i filmen Sagan om Konungens Återkomst.

2002: Sagan om Ringen (spel)

Hamfast dyker upp under två tillfällen; han dricker på Gröna Draken och på kvällen informerar han Frodo om Ringvålnaden som håller utkik över Fylke. Hans röst spelades in okrediterat av Jim Piddock.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.