FANDOM


Hobsala

Typ

By

Positionering

Västfjärdingen

Rike

Fylke

Invånare

Hober

Beskrivning

En liten by som överblickas av kullen

Händelser

Fylke Rensas

Referenser

Bilbo: En Hobbits Äventyr

Hobsala var en by i centrala området av Fylke, inom gränserna av Västfjärdingen. Hobsala överblickades utav Hobsala kullen (ofta kallat bara "kullen"), där Baggershus låg. Baggershus tillhörde Familljen Bagger, där bland annat Frodo Bagger och Bilbo Bagger bodde. Hobsala var beläget av Floden, cirka en mil nordväst om grannbyn Sjöstorp. Sjötorpsvägen gick igenom både byar och kopplade samman Hobsala med Östra Landsvägen i söder.
250px-J.R.R. Tolkien - The Hill - Hobbiton-across-the-Water (Colored) (1)

Hobsala låg på båda sidorna om Floden. Bostäderna var klassiska Hobbit-hålor, så kallade smialer, men där fanns även byggnader utav trä, tegel och sten. En av de mer framträdande byggnaderna i Hobsala var Gamla Kvarnen som stod på den norra sidan av vattnet, nära bron. Den Gamla Kornboden låg på den västra sidan av vägen, som gick mellan bron och Kullen, där Baggershus låg. På södra sidan av Kullen fanns tre mindre Hobbit-hål längs Baggerspjutsvägen. På södra sidan av Floden låg där ett flertal andra bostäder. Byn hade även deras egna postkontor.

Efter Ringens Krig blev Hobsala så gott som ödelagt under Rensningen av Fylke. Lotho Säcksta-Bagger hade utnämnt sig själv till chefen och inviterat Människor till byn. Frodo och hans följeslagare blev chockade av att se sina hem, träd och häckar fullständigt förstörda.

"Det var en av de sorgligaste stunderna i deras liv. Den stora skorstenen reste sig framför dem, och när de närmade sig Gammelbyn tvärsöver tjärnen kunde de genom raderna av nya och strykfula baracker längs vägens båda sidor se den nya kvarnen i all dess vidriga, motbjudande och smutsiga gräslighet - ett stort tegelschabrak som gick tvärsöver strömmen, vilken det förpestade med sin rök och sin stinkande utflöden. Och längs hela Sjöstorpsvägen hade vartenda träd blivt fällt.

- Sagan om Konungens Återkomst, "Fylke Rensas"

Efter den stora tragedin i Fylke så återställdes Baggershus och nya hål grävdes längs Baggerspjutsvägen. Den nya kvarnen avlägsnades. Samwise Gamgee spred Galadriels gåva av jord från sin odling runt Fylke, med särskild uppmärksamhet vid Hobsala och Sjöstorp. Han planterade mallorn fröet vid Festplatsen där Partyträdet en gång hade stått. Det dröjde inte länge förens Hobsala återigen en var en vacker och fridfull plats att leva på.

Hobbitonpic1

EtymologiEdit

Ändelsen-ton betyder ofta på engelska "stad" eller "by".

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.