FANDOM


Legolas

Andra namn

Grönlöv

Titlar

Prinsen av Mörkmården

Födelsedatum

Okänt, någon gånger efter TT 1000

Dödsdatum

Okänt, (flyttade till Aman, FT 120)

Vapen

Ras

Alv

Kultur

Kön

Man

Hårfärg

Gyllene

Ögonfärg

  • Gråa (bok)
  • Blåa (film)
447px-Legolas1
Med , känsliga Mage, sitt utmärkta bågskytte, var Legolas en stor tillgång för de åtta andra medlemmarna av Brödrarskapet. Hans ålder anges aldrig av J.R.R. Tolkien, men uppskattas vara mellan 500 och 3,000 år gammal.

HistoriaEdit

Legolas22

Legolas anländer till Vattnadal

Legolas nämns först i boken vid Rådet av Elrond, där han kom som en budbärare till sin far, för att diskutera Gollums flykt. Under mötet som hölls av alv herren Elrond, erbjöd sig Legolas frivilligt att bli en del av Brödrarskapet av Ringen för att förstöra Ringen i Mordors eldar.

Inom Brödrarskapet, drabbade Legolas och dvärgen Gimli samman på grund av den uråldriga osämjan mellan alver och dvärgar efter förstörelsen av Doriath, och dels på grund av att Legolas pappa Thranduil en gång i tiden fängslat Gimlis pappa Glòin, (under Bilbos äventyr mot De Ensamma Bergen). De båda blev dock senare goda vänner, och när de anlände till alvskogen Lothlórien så hälsade Gimli Damen av den Gyllene Skogen med milda ord. Under Slaget vid Helms Klyfta deltog Legolas och Gimli i en "orch-dödar" turnering dem båda männen emellan. Gimli vann med en orch, men Legolas var inte avundsjuk och sade "Du har gått om mig en poäng men jag har inte agg över det, jag är glad över att se dig på benen." I filmen användes samma koncept under Slaget vid Pelennors Slätter. Tävling räknade upppenbarligen bara antalet dödade, utan några extrapoäng vid mer större och farliga fiender, som när Legolas vid Pelennor ensam besegrade en Mumakil. Gimli sade dock "att den fortfarande bara räknades som en".

Legolas on horseback
Efter förstörandet av Ringen och Sauron, reste Legolas och Gimli tillsammans genom Fangorn skogen och senare till de Glittriga Gruvorna vid Aglaron som de båda kommit överens om. En tid senare reste Legolas med en grupp män till Ithilien, efter sin fars död, för att ägna resten av sitt liv i Midgård till att hjälpa till att återuppbygga den krigsdrabbade staden. Efter Kung Elessars död lämnade Legolas Midgård för att åka över havet. Legolas starka vänskap till Gimli fick honom att bjuda med sig Gimli att åka över havet, vilket gjorde Gimli till den första dvärgen att åka till de Ödödligas Land.

Karaktär och PersonlighetEdit

Även om han levde bland dem och i deras kultur, så var Legolas inte en Silvan Alv. Som son till Alv-kungen Thranduil, som ursprungligen kom från Doriath, så var Legolas faktiskt en Sindarin Alv. Detta kompliceras av det faktum att en liten minoritet av Sindarin Alverna styrde det dominerande kungariket Silvan Skogslandet i norra Mörkmården, en minoritet som Legolas tillhörde. Sindarin minoriteten i detta riket, som var mer ädla och kloka än Silva Alverna, kan ses som ha "blivit infödingar" mot slutet av Första Tidsåldern: efter att Morgoth besegrats och alla de stora Alv rikena av Beleriand förstördes, kan de ses som att ha gått tillbaka i "en enklare tid" i deras kutlur. Legolas kan skjuta ett mål genom huvudet från nära håll, och deltog under Slaget om Helms Klyfta, Slaget om Morannon och Slaget om Pelennors Slätter.

Legolas102
Liksom alla alver, har Legolas stor respekt uppskattning för naturen. När han var i Fangorn Skogen så längtade han att få återvända en dag för att få utforska dess underverk mer ingående. Han är vältänkande, och bryr sig mycket om sina vänner, även dvärgen Gimli, vilket var en sällsynthet för dvärgar och alver att uttrycka sympati för varandra. På grund av sin ålder är han dock något egoistisk och tänker på de omkring honom, som tekniskt sett är vuxna, som barn (förrutom Gandalf).

Legolas namnEdit

Namnet Legolas är en Silvan dialekt from av ren Sindarin, Laegolas, Grönlöv. Det består av Sindarin orden laeg, grön; och golas, en samling av löv (som är en prefixet kollektiv form av las(s), blad). Quenya varianten (som nämns De Förlorade Historiernas Bok i samband med annan karaktär vid samma namn) är Laiqualassë.

Det kan dock finnas en viss mening till hans namn. Laeg är ett mycket ovanligt och gammalt ord för grön, som normalt sätt ersätts med calen och är nästan bara bevarat i Laegrim, Laegel(drim), (Sindarinsk form av Quenya Laiquendi), Grön Alverna av Första Tidåldern. Det kan vara som så att Thranduil döpte sin son i ett försök att åtminstonde delvis hänvisa till detta folk, som var avlägsna släktingar och förfäder till de något senare Silvan Alverna, folket som Thranduil styrde och till vem - mycket troligt - hans fru tillhörde.

VapenEdit

Alviska lång-KnivarEdit

LEGOLAS12
Legolas använder främst två vapen när han deltar strider mot de onda krafterna. Den första av dessa är hans alviska lång-knivar. Legolas bär en kniv i boken, men två i filmen, och använder dem med dödlig precision. Legolas använder dem när han tvingas i närstrid eller får slut på pilar, så som vid Slaget om Helms Klyfta.

Knivarna må inte vara lika dödliga som Aragorns svärd eller Gimlis yxa, men de är mycket dödliga i strid mot orchs eller Uruk-hais. Han kan sticka knivarna igenom tjock plåt rustning på Sarumans elit trupper, Uruk-hais, utan större svårighet än en varm kniv genom smör. Hans dubbla klingor hjälpte till att fälla en mumakilPelennors Slätter, och flera Haladrims därpå. Hans knivar var nästan lika fruktade som hans omtalade pilbåge av Sauron och Sarumans underhuggare.

BågeEdit

Bow of the Galadhrim as being use by Legolas
Även om Legolas må vara mycket skicklig med sin alviska lång-kniv, så ligger hans specialitet i bågskytte. Med hjälp av sin pilbåge, så kan Legolas ta död på nästan vad som helst med exakt precision, även från mycket långt avstånd, vilket han visar upp under bakhållet från Varg ryttarna i Sagan om de Två Tornen (film). Innan avresan från Lothlorien, ger Galadriel honom en gåva i form av en specialtillverkad pilbåge, med en bågsträng som bestod till viss del av alviskt hår. Hans bågskytte färdigheter med denna båge har gett honom respekt i Brödrarskapet, särskilt efter att skjutit ner en Nazgul på en bevingad Vild Best. Hans båge fällde många hundra, om inte t.o.m tusen av Saurons krigare under Ringens Krig.

I Sagan om Konungens Återkosmt (spel) så har Legloas båge en del särskilda egenskaper. Hans slutgiltiga uppgradering, Mithril pilarna och Elvish Bow Mastery gör nästan Legolas löjligt kraftfull och kan ta sig an hela arméer själv. Thriller pilarna kan få de allra mäktigaste enheterna som Troll och Ringvålnader att stupa efter bara två pilar, och Elvish Bow Mastery skickar iväg dessa två pilar på en och samma gång. Tillsammans så är han en ostoppbar karaktär.

I "de Två Tornen" och "Konungens Återkomst" spelen, är Legolas missil vapen hans båge och pilar. I båda fallen har Legloas 60 pilar. Det är dubbelt av vad Aragorn ges och åtminstonde tre dubbelt av vad Gimli ges.

ÅlderEdit

Tolkien speciferar aldrig Legolas ålder men många har använt de små ledtrådar som Tolkien lämnat kvar, för att göra en hyffsad uppskattning. Det är nästan säkert att Legloas föddes efter att hans farfar Orphor flyttat sitt folk över de Dimmiga Bergen, för i boken hänvisar han till Noldor alverna som en "lustig ras". Det betyder att han är yngre än 6400 år gammal, att han föddes som tidigast mot slutet av Andra Tidsåldern. Men Legolas näms aldrig i någon redogörelse från Kriget pm sista alliansen mellan människor och alver, så det mesta tyder på att han föddes under Tredje Tidsåldern, efter att Ilsildur fått Ringen. Legolas har aldrig besökt Lorien tidigare när Brödrarskapet reser dit. Därför, kan vi försäkra oss om att Legolas inte var med sin farfar när de lämnade Lorien för Mörkmården. Innan Skuggan av Dol Guldur föll över Mörkmården Tredje Tidsåldern 1000, spenderade Legolas folk tid bland Loriens grannar. Men när skuggan föll "drog de sig tillbaka innan den spred sig norrut, tills Thranduil etablerade sitt rike i norra delen av skogen och byggde där en fästning och stora salar under marken. Så vi kan nästan med säkerhet säga att Legolas födelse var efter T.T 1000, när Kungariket av Norra Mörkmården byggdes. Detta gör honom yngre än någon annan alv karaktär i serien, till och med Arwen. I Sagan om Ringen triologin, så refererar Legloas ofta sin färdkamrater som "barn". Men när han anländer till Fangorn Skogen så hävdar han att han känner sig ung i förhållande till träden. Han säger "Det är gammalt, mycket gammalt. Så gammalt att jag nästasn känner mig ung igen, vilket jag inte känt mig sen jag reste med er barn."

FrämträdandenEdit

I böckernaEdit

I filmernaEdit

Legolas på film och annan mediaEdit

Peter Jacksons VersionEdit

830px-Don't Push Me Dwarf
I den officiella film guiden Sagan om Ringen är Legolas födelsedatum satt till TD 87. Detta skulle göra honom 2931 år gammal under Ringens Krig. Detta datum hittades på av manusförfattarna, då det i böckerna inte finns något känt framträdande av Legolas innan TD 3018. Hans ålder näms aldrig av Tolkien men allt tyder på att han föddes under Tredje Tidsåldern.

På grund av tekniska missöden med Orlando Blooms kontaktlinser, ändras Legolas ögonfärg i filmen mellan brun och lila.

Peter Jackson filmade också men visade aldrig, scener på Legolas i hans nya hem.

Tidigare Film AdaptionerEdit

Legolas har också spelats av Anthony Daniels i Ralph Bakshis 1978 års
BakshiLegolas
animerade version av Sagan om Ringen.

Radio versionerEdit

Legolas röst gjorde av Frank Duncan i Sagan om Ringen (1956 radio serien), av John Vickery i Sagan om Ringen (1979 radio serien), och uttav David Collings i Sagan om Ringen (1981 radio serien).

Legolas av GondolinEdit

Namnet Legolas Grönlöv förkommer för första gången i Fallet av Gondolin, en av de Förlorade Sagorna. Karaktären nämns bara en gång och har inget att göra med karaktären som diskuterats ovan. Eftersom Tolkien återanvände detta namn till Sagan om Ringen, så fanns inte denna Legolas med i den utgivna utgåvan av Silmarillion.

Legolas av Gonodlin, som Tolkien mycket troligt döpte om, hade en annan etymologi. Han namn (Laiqalassë i sin rena form) kommer från det primitiva Quenya ordet laica, grön, och lassë, löv. Namnen är mycket snarlika men karaktärerna var olika. Legolas av Gondolin var en Ñoldorin flykting, herre över Huset av Trädet.

  • "Men de andra, ledda utav Legolas Grönlöv av huset av Trädet, som kände till dessa slätterna natt som dag, och kunde se i mörker, skyndade snabbt över dalen trots allas trötthet, och stannade först efter en lång march".

- "Fallet av Gondolin", De Förlorade Sagornas Bok.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.