FANDOM


Meriadoc Vinbock

Andra namn

Merry, den Magnifika, Kalimac Brandagamba (

Födelse

Tidigt under TD 2982 (1382 i Fylkes Tideräkning)

Död

Mellan FT 1486 & 1495 (Mellan 1486 & 1495 i Fylkes Tideräkning)

Föräldrar

Saradoc Vinbuck & Esmeralda Took

Lokalisering

Kön

Man

Hårfärg

Brunt lockigt hår

Meriadoc-Brandybuck-meriadoc-brandybuck-10916601-407-600 large

"Du kan lita på att vi håller på dig i vått och torrt, ända in i bleka döden. Och du kan lita på, att vi skall bevara dina hemligheter bättre än du kan det själv. Men du kan också lita på, att vi inte ämnar dig möta farorna ensam, lika litet som vi låter dig sticka iväg utan ett ord. Vi är dina vänner, Frodo.

- Merry, En Avslöjad Komplott

Meriadoc "Merry" Vinbock, kallad den Magnifika, var en Hob, son till Saradoc Vinbock. Merry (som han ofta kallades), var arvtagare till Vinbockarna och Vintuna, och blev så småningom Herre där.

Historia Edit

Meriadoc var son till Saradoc och Esmeralda. Han påstogs ha härstamning från Gorhendad Fornbock men hade också blod från Tookarna genom sin mor, och även hans fars mormor, Mirabella Took.

Runt TD 3000 bevittnade Merry en märklig scen: han såg Bilbo Bagger bli osynlig för att undvika ett möte med Säcksta Baggrarna. Uppskrämd som han var gick han genom häcken och promenerade längs fältet och såg på när Bilbo åter blev synlig, och lade en glimt av guld i fickan. Detta gjorde tonåriga Meriadoc mycket nyfiken och han tog t.o.m. en titt i Bilbos privata dagbok.

Images (6)
Merry höll denna observation privat men förblev alltid misstänksam. Han var närvarande med sin familj på Bilbos avskedsfest och efter Bilbo försvinnande, var han säker på att Frodo snart skulle följa efter. Han delade sin oro med en grupp av Frodos vänner (nämligen Samwise Gamgee, Peregrin Took, Fredegar Bolger). Det var runt april, TD 3018 som han särskilt märkte hur Frodo började ta "farväl" av sina favoritplatser; försäljningen av Baggershus till Lobelia Säcksta-Bagger och hans hemlighetsfulla samtal med Gandalf. Hela tiden var Samwise deras "utredningschef", då han lyckats höra Gandalf ge Frodo instruktioner om hans avfärd.

Konspiratörerna försökte skydda Frodo (och Ringen). Merry och Fredegar inväntade honom i Kricke gryt och förberedde hans ankomst (och utan Frodos vetskap, deras avresa) och ordnade med matförråd och ponnyer. Han väntade på dem vid Vinfloden, där de kom på Gamle Maggots vagn.

När de installerat sig i Kricke gryt så var Frodo tvungen att avslöja för sina kamrater att han inte ämnade att stanna och att han tänkte ge sig av för Bri. Det var då konspiratörerna avslöjade sig för Frodo och krävde att få följa med när han lämnade Kricke gryt. Med deras förberedelser kunde de ge sig av direkt.

Resan med FrodoEdit

Under den följande resan till Bri hade Merry större kunskaper om den Gamla Skogen än någon av de andra Hoberna. Men när de mötte Pilträdsgubben fångades Merry och Pippin och räddades av Tom Bombadil. Merry och Pippin togs till fånga kort därefter igen (tillsammans med Sam) av en KummelgastKummelbergen men Tom anlände återigen till deras undsättning. Innan de lämnade åsen, rådde han dem att erhålla Dolkarna av Västerness.

Vid ankomsten till Bri tog Merry en promenad och fick syn på en Svart Ryttare. När han följde skuggan försvann den. Merry blev då överväldigad av det Svarta Andetaget och svimmade. Men innan någon skada hann ske kom Nob till hans hjälp. Han återvände till den Stegrande Ponnyn och varnade sina följeslagare som då talade med Vidstige. Under resan genom det vilda med Vidstige, såg han ofta djuptet hos de andra. Efter att Frodo sårades på Väderklint blev han den som rådfrågade mest med Vidstige, och blev på ett sätt talesman för Hoberna.

Efter att ha nått Vattnadal insisterade både Merry och Pippin att inte bli utelämnade från Ringens Uppdrag. Därför valdes de som de två sista medlemmarna till Brödrarskapet av Ringen.

The-lord-of-the-rings-the-two-towers-56

Merry och Pippin tillfångatagna

Vid Morias portar berömde Gandalf Merry för att han "av alla människor" var på rätt väg med gåtan (även om detta var oavsiktlig). Hans impulshandlande i Moria fick honom att nästan trilla ner i en gammal brunn. När de nådde Lothlórien fick han sova i en talan tillsammans med Frodo, Sam, Pippin och ett par alviska vakter. Han, liksom resten av gruppen, gick med ögonbindel igenom skogen av Lorien i ett tecken på stöd till Gimli, som var tvungen att bära ögonbindel på grund av att han var en Dvärg.

Vid Brödrarskapets upplösning sprang Merry och Pippin rakt in i hären av Orcher som letade efter Frodo. Boromir försökte rädda dem, men antalet på Uruk-haierna var för många och så småningom blev han dräpt. Merry blev tillsammans med Pippin tillfångatagna av Uruk-haierna och skiljdes från resten av Brödrarskapet. Merry hjälpte Pippin i ett försök att lura Grishnákh att tro att de hade Ringen. Under Éomer och hans ryttares anfall mot Uruk-haierna flydde Merry och Pippin in i Fangorn Skogen och träffade där Lavskägge.

De blev därmed de första dödliga på många århundraden att möta Enterna i Fangorn. De smakade på Enternas mystiska drygt, vilket gjorde honom och Pippin till de längsta Hoberna i historien. De var också närvarande vid ett Entmöte, och den resulterande förstörelsen av Isengård varefter Lavskägge utsett dem väktare av Orthanc. Det var under tiden de njöt av Sarumans piptobak som de såg sina tidigare kamrater anlända efter Slaget om Hornborgen.

Väpnare av ThéodenEdit

ImagesCA9X0WYD
Medan Pippin och Gandalf begav sig mot Minas Tirith så stannade Merry med Aragorn och Rohirrim, och utvecklade en nära vänskap till Kung Théoden. Av kärlek till kungen erbjöd Merry sina tjänster, något som Théoden varmt accepterade. "Som en far skall du vara till mig", sade Merry, och Théoden svarade "Under en kort tid". 

Som Théodens väpnare återvände Merry tillbaka med honom till Edoras och var förbjöds - försiktigt men bestämt - av kungen att rida med dem till Minas Tirith eftersom han inte kunde rida Rohirrims mäktiga hästar så snabbt och så långt. Merry blev besviken tills en ung ryttare vid namn Dernhelm erbjöd sig att ta med honom på sin häst. På detta sätt red han till Slaget om Pelennors Slätter, i en hemlig överenskommelse med Elfhelm och flera andra från Rohirrim.

Under inledningen av slaget var Merry i princip värdelös och gömde sig bakom Dernhelm och skakade av rädsla och illamående. Men Dernhelms springare, Windfola, slängde av dem både vid synen av Häxmästaren. Under påverkan av Svarta Andetaget, låg Merry nästan helt medvetslös på marken och hörde Dernhelm stå över Kung Théoden - som var dödligt skadad  - och trotsa Nazgûlen. Han häpnade när han öppnade ögonen för att finna att Dernhelm egetnligen var Éowyn, kungens brorsdotter. Efter att Éowyn kastades ned, kanske dödligt sårad, steg Merry fram mot Häxmästaren för att skydda henne. Han knivhögg Häxmästaren genom vaden med sin klinga han fortfarande bar, vilket bröt förtrollningen av osårbarheten kring Vålnaderna. Han svimmade när Éowyn förintade Häxmästaren med en kraftig stöt i huvudet.

Merry dödades nästan av Svarta Andetaget men återupplivades tillsammans med Éowyn upp av Aragorn i Läkandets hus. På grund av hans tillstånd var han oförmögen till att delta under Slaget vid Morannon, men han deltog efteråt på Théodens begravning, där hans tårar flödade. Vid hans avresa till Fylke, fick han ett speciellt horn från Éomer och Éowyn som avskedsgåva.

Vid återkomsten till Fylke, var han tillsammans med Pippin den primära ledaren för upproret mot Hajen och hans Ruffianer.

Efter KrigetEdit

Meriadoc-Brandybuck-meriadoc-brandybuck-11947232-960-403
Under en tid efter Kriget bodde Merry och Pippin i Kricke gryt och där gifte han sig med sin vän Fredegars syster, Estella Bolger. Tillsammans fick de båda minst en son.

Han blev kort därefter känd under namnet Meriadoc den Magnifika, och blev FT 11 utnämnd till Herre över Bockrike efter sin far. Han skrev flera vetenskapliga arbeten som ingick i Röda Boken: Fylkes Örtkunskap, Årens Uppskattning och Gamla Ord och Namn i Fylke. I FT 14 utnämndes han tillsammans med Pippin till Rådgivare av Norr

År FT 64 avgick Merry och Pippin från sina plikter som officerare och begav sig tillsammans till Rohan (troligen efter sin frus död) på kung Éomers begäran, där Merry var känd som Mäster Holbytla och Holdwine av Fylke. 

Efter kungens död, reste han till Gondor med Pippin, där han var känd som Mäster Perian. De båda dog många år senare, och lades till vila i Rath Dínen. Det sades att deras kroppar placerades bredvid Kung Elessars kropp vid hans senare bortgång FT 120

KaraktärEdit

Tumblr m1qk0jq5zp1qe18m3o1 500
Meriadoc var en god vän till Frodo Bagger, som så småningom blev Ringbärare och Peregrin Took, en ung släkting. Han var en av de få (om någon) som faktiskt såg Bilbo Bagger använda sin Ring. Han lyckades också delvis med att läsa Bilbos bok: Dit och Tillbaka Igen, där han lärde sig om Ringen. 

Han kan lätt kännas igen som en mycket skarp Hob och hans ton genom hela Sagan om Ringen skildrar honom som praktisk, lojal, påhittig, och den som bäst klarade av att plötsliga lämna sitt fredliga hem. Aragorn II berömde även Merry för att ha ett "hårdfört hjärta". Han var tydligen mycket betrodd av Frodo, som sände honom tillsammans med Fatty Bolger till Kricke gryt för att förbereda sitt nyligen köpta hem.

VapenEdit

11533

SvärdEdit

Merry använde en kort kummel-klinga för närstrid i böcker och videospel, men i filmerna förlorar han sin dolk och bär istället ett kort svärd från Rohan, hjälm, sköld och läder jacka. Detta svärd smältes dock under Slaget om Pelennors Slätter efter att ha använts för att hugga Häxmästaren av Angmar

KastvapenEdit

Merry använde ibland stenar för att träffa motståndare på avstånd. I Sagan om Konungens Återkomst (spel) använder han kast-knivar i stället för stenar som alla andra Hober. I hans fall, är dolkarna något kraftfullare. 

Andra versionerEdit

I för-publiceringen av manuskriptet till Sagan om Ringen, var hans namn usprungligen "Marmaduke Vinbock". 

InspirationEdit

Conan Meriadoc (även stavat Meriadek) var den legendariska ledaren för en grupp walesiska legosoldater som bosatte sig i Bretagne i det fjärde århundrade.

PorträtteringEdit

1955Sagan om Ringen (1955 radio serie)

Merrys röst spelades in utav Michael Collins

1978: Sagan om Ringen (1978 film) 

Merrys röst spelades in utav Simon Chandler

1979: Sagan om Ringen (1979 radio serie) 

Merrys röst spelades in utav Pat Franklyn

1980: Sagan om Konungens Återkomst (1980 film) 

Merrys röst spelades in utav Casey Kasem

1981: Sagan om Ringen (1981 radio serie) 

Merrys delar spelades in utav Richard O'Callaghan

1992: Sagor från Perilous Riket

I de två avsnitten om "Tom Bombadills Äventyr" spelade Matthew Morgan in Merrys röst.

2001-3: Sagan om Ringen trilogin

Merry spelades av Dominic Monaghan. Många bok-läsare hävdar att, i likhet med Pippin, gjordes han mycket mindre kompetent i filmen än han var i böckerna: i stället för att vara en smart "konspiratör" som hjälpte Frodo att fly från Fylke så framställs han som någon som inte vet vad han begav sig in i.

2002: Sagan om Ringen (spel)

Merrys röst kom från Quinton Flynn. Merry och Pippin visas som konspiratörerna, dock inkluderas inte Sam i Tres Faciunt Colligeum. Merry möter Frodo på Gröna Draken, och han och Pippin och Sam syns inte till igen förrän på Maggots gård. Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.