Saganomringen Wiki
Advertisement
Peregrin Took

Titel

Than

Positionering

 • Stora Smattan
 • Tookköping
 • Gondor

Anknytning

Brödrarskapet av Ringen

Födelse

Våren TD 2990

Regerade

FT 13 - 63

Död

Efter FT 64 (95+ år gammal), i Gondor

Släkte

Familjen Took

Föräldrar

Paladin Took II & Eglantine Bank

Barn

Faramir

Syskon

 • Pearl
 • Pimpernel
 • Pervinca

Peregrin "Pippin" Took (TD 2990 - åtminstone Fjärde Tidsåldern 64, minst 94 år gammal) var en av Hoberna i Brödrarskapet av Ringen. Han var endast en tonåring och var därmed den yngste i följet, men växte snabbt upp och blev så småningom en Riddare av Gondor. Elrond tycktes tvivla på Pippins förmåga för äventyret, men Pippin visade sig vara en lojal och modig vän.

Arv och Familj[]

Peregrin föddes under den Tredje Tidsåldern 2990 (1390 i Fylkes Tideräkning). Han var son till Paladin Took och Eglantine Bank, vilket gör honom till ett barnbarnsbarn till Gamle Took. Pippin var inte ämnad att bli Than, men hans far ärvde titeln i FT 1415 från Ferumbras Took III när han dog utan arvinge. Pippin hade tre äldre systrar, Pearl Took, Pimpernel Took och Pervinca Took

På sin fars sida var Pippin kusin till Merry (framtida Herre över Bockrike) och nästkusin till Frodo. Han var inte realterad till Sam, men Pippina son Faramir gifte sig med Sams dotter Guldlock i FT 1416. 

Historia[]

Tumblr l6c109GVL31qae4i6.jpg

Ringens Brödrarskap[]

Som en av konspiratörerna upptäckte han sanningen bakom Frodos mystiska beteende och lämnade Hobsala tillsammans med sin vän Samwise Gamgee till Bockrike. Under deras resa stötte de på Svarta Ryttare och ett följe av Alver

I Bockrike förenades de med sin frände Meriadoc Vinbock och Fredegar Bolger. Det var där som Frodo fick reda på att hans vänner kände till hans hemlighet och att de inte hade för avsikt att låta honom lämna Fylke utan dem. De lämnade Fylke för att möta Gandalf i Bri. Pippins entusiasm att få följa med Frodo tydde på hans äventyrliga "Tookiga" natur, liksom hans lojalitet och vänskap till sin kusin.

Instängdheten och kusligheten i den Gamla Skogen gjorde Pippin mest obekväm av de fyra Hoberna. Han blev mer och mer misstänksam gentemot skogens intentioner. Pippin visade sig ha rätt i sin misstänksamhet då han fångades av Pilträdsgubben innan de räddades av Tom Bombadil. På väg till Bri hamnade Pippin återigen i fara när han togs till fånga av en KummelgastKummelåsarna.

Väl på den Stegrande Ponnyn började Pippin hänsynslöst berätta historien om Bilbos födelsedag och det efterföljande försvinnandet. För att förhindra att uppgifter om Ringen skulle läcka ut så började Frodo att sjunga, och under sången föll Frodo från bordet och Ringen halkade på hans finger. Som ett resultat blev den Stegrande Ponnyn attackerat av Nazgûls under natten, men de fyra Hoberna klarade sig oskadda tack vare den mystiska Utbygdsjägaren, Vidstige.

När Pippin äntligen kom fram till Vattnadal var han orolig för att han och Merry skulle få stanna kvar medans både Sam och Frodo skulle få fortsätta på uppdraget. Hans upprörda attityd betalade av sig och Gandalf ansåg att vänskapen mellan Pippin och de övriga Hoberna skulle få en viktig roll i uppdraget. 

I Moria fick Pippin uppleva Gandalfs vrede under två separata tillfällen: Pippin irriterade Gandalf med en dum fråga medan Gandalf försökte öppna Morias Västra Port, och väl inuti Moria fick Pippins nyfikenhet honom att tappa en sten ner i en brunn vilket fick Brödrarskapet att höra trummorna i djupet. 

Med Lavskägge[]

Pippin-Took-pippin-took-12389259-960-403.jpg
Under Brödrarskapets Upplösning dog Boromir när han försvarade Merry och Pippin från att tas till fånga av Uruk-haier som tog Hoberna till Saruman i Isengård, i den felaktiga tron att en av dem hade Ringen. På resan till Isengård visade Pippin stor intelligens och påhittighet genom att skära av sitt eget fäste och lämna hans

Alviska brosch från Lothlórien på marken som ett spår till Aragorn.

Medans de hölls fånga blev Merry och Pippin medvetna om att Orchen Grishnákh hade gissat att de kankse hade Ringen, så de använde Grishnákh girighet för att knyta loss dem och föra bort dem från den andra Orcherna. När Rohirrim attackerade Uruk-haierna dödades Grishnákh av ett spjut och Merry och Pippin kunde fly in Fangorn skogen där de mötte Lavskägge och de andra Enterna.

Merry och Pippin blev goda vänner med Lavskägge och berättade för honom om händelserna i Ringens Krig och Lavskägge berättade för de två hobbitarna om förlusten av Entiskorna. Lavskägge beslutade sig för att kalla till ett Ente tign vid Derne dal för att besluta Enternas "nästa drag". Medan Ente ting pågick var Pippin och Merry kvar i vården av en "förhastad" Ent vid namn Snabbis som redan hade beslutat sig för att gå ut i strid mot Orcherna då många av hans trädvänner hade dödats.

Merry och Pippin marscherade med Enterna till Isengård där Enterna dödade de resterande Orcher, fyllde Isengårds Ring med vatten och höll Saruman gisslan i Orthanc. Medans de njöt av deras "seger", återförenades Merry och Pippin med Aragorn, Gandalf, Gimli och Legolas med vilka de delade lite pip-tobak och en måltid.

Pippin palantir.jpg

Efter Gandalfs konfrontation med Saruman kastade Gríma ner Palantíren av Isengård på Gandalf, och Pippin plockade senare upp den. Han övervanns av sin nyfikenhet och stal senare Palantiren från Gandalfs förvar. När han tittade in i den sågs han av Sauron som felaktigt trodde att Pippin och Ringen var med Saruman i Isengård. Gandalf beslutade att Pippin inte längre var säker, så Gandalf och Pippin red med Skuggfaxe till Minas Tirith.

Citadellvakt[]

9216.jpg

Vid ankomsten till Minas Tirith gick han med Gandalf till citadellet och berättade om Boromirs död. I gengäld för Boromirs tidiga död bestämde sig Pippin för att pantsätta sin trohet till den sörjande Överhovsmästaren (som dessutom var Boromirs far) och blev därför en Citadellvakt. Pippin blev vän [[Beregond (soldat)|,  som visade honom runt i staden och berättade för honom om de hemliga lösenorden och tillvägagångssätten i staden.

Denethor II roades av Hobens uppförande, speciellt hur han talade till honom i ett mycket informellt och personligt språk, som med en nära vän eftersom Hobbitish saknade formella former. Denethors tjänare var förvånade över denna uppfattning och det gav förmodligen mer trovärdighet åt ryktet om att Pippin var av mycket hög social rang i sitt eget land, och snart började ett vilt rykte cirkulera om att "Ernil i Pheriannath" hade lovat 5,000 Hober till stadens försvar.

Under Belägringen av Gondor lyckades Pippin rädda livet på Faramir. Efter att Faramir hade återvänt från striden blev han svårt sjuk och led av det Svarta Andetaget. Samtidigt undersökte Denethor Minas Tiriths Palantír och såg Mordors mäktiga styrkor. I tron om att Saurons styrkor skulle segra i striden beordrade Denethor sina tjänare att förbereda ett bål så både han och Faramir kunde brännas vid liv, men Pippin lyckades hämta Gandalf och Beregond som båda kunna hjälpa till att rädda Faramir.

Merry och Pippin vid Svarta Porten

Efter Slaget om Pelennors Slätter fann Pippin sin gode vän Merry i ett dåligt skick tack vare Merrys konfrontation med Häxmästaren av Angmar. Pippin och tog honom till Läkandets hus där han blev helad av Aragorn. Pippin följde Rohans och Gondors trupper till Svarta Porten där han deltog i Slaget vid Morannon och räddade Beregonds liv genom att döda ett Troll. Pippin krossades under trollet, men han drogs ut av Gimli som såg hans Hober.

Efter Ringens Krig[]

2238536-pippin sad 2.jpg

När Pippin och de övriga Hoberna återvände till Fylke blev de rasande när de såg vad som hade hänt med deras fredliga hörn av världen. Pippin begav sig till Tookland för att dra med Tookerna i uppror och när han återvände till Slaget vid Sjöstorp hade han 100 starka Hober med sig. Pippin och Merry befallde gemensamt Hoberna mot seger och deras namn placerades på toppen av Förteckningen som minne till dem som kämpade i slaget. 

Pippin och Merry sågs som hjältar och berättade historier för alla andra Hober om sina resor till fjärran länder. De begav sig ofta utomlands i sina rustningar (Pippin förblev en Riddare av Gondor) och folket trodde dem var härskare - en position som sannolikt verkställdes av deras utomordentliga höjd som orsakats av Ent-vattnet (de var minst 137 cm långa - längre än Bandobras Took).

Vid FT 6 (vid 37 års ålder), gifte han sig med Diamant från Stora Cleeve och de fick tre år senare sitt enda barn tillsammans, Faramir. Under FT13 (vid 44 års ålder) efterträdde Pippin sin far Paladin genom att bli den 32:a Thanen av Fylke och gjordes också till Rådgivare av Norra Kungariket av Kung Elessar.

Under FT 15 red Kung Elessar norrut och stannade vid Annúminas för att träffa Pippin, Merry och Sam vid Vinbron. Vid FT 31 gav Kungen, som en gåva, hela Västmark till Fylke, och vid FT 34 utsedde Pippin Fastred - Sams svärson - till den första Väktare av Västmark.

Som Than samlade Pippin på sig ett bibliotek av historisk information på Stora Smattarna, särskilt information rörande Númenor och Elendils arvingar. Det var vid Sotra Smattarna som Årens Historia troligen sattes samman, med assistans från Merry. 

Under FT 64, vid en ålder av 94 och 50 år som Than, lämnade Pippin och Merry sina ägodelar och ämbeten till sina söner och lämnade Fylke för att besöka Rohan och Gondor. När de dog några år senare placerades deras kroppar i Rath Dínen. De lades senare bredvid Kung Aragorn II efter hans död i FT 120.

Namn och titlar[]

 • Peregrin - Tolkiens översättning av Pippins namn på Väströna. Det härstammar från latin och användes för människor som vandrade. Det engelska ordet "pilgrim" härstammar från samma rot.
 • Pippin - ett smeknamn som oftast används av Tolkien och fans. Det har ett samband med Väströna-förkortningen av Razar; pippin är ett typ av äpple relaterade till ordet "pip "- kanske illustrerar det att Pippin var den yngsta medlemmen i Brödrarskapet.
 • Than Peregrin I - Pippins "kungliga" namn när han blev Than av Fylke. 
 • Razanur Tûk -Peregrins sanna namn på Väströna. Det innehåller delar av raza "främling", och razan "främmande", och är namnet på en legendarisk resenär.
 • Took-dåre - ett namn han fick av Gandalf för hans ofta busiga beteende, och i synnerhet för att ha tappat stenen ner i brunnen i Moria.
 • Ernil i Pheriannath - Sindarin för "Prinsen av Halvlängdsmännen." En felaktig titel som ges till Pippin av folket i Minas Tirith i tron om ​​att han måste vara av stor betydelse för att resa med Gandalf.
 • Citadellvakt - ämbetet Pippin tillhörde när han svor trohet till Denethor.
 • Riddare av Gondor - en position som Aragorn bekräftade att Pippin höll. Det är oklart om att vara en Citadellvakt likställer till att vara en riddare eller om Aragorn upphöjde honom till den positionen.
 • Rådgivare av Norra Kungariketen position som beviljats ​​Pippin när han blev Than.

Vapen[]

Pippins svärd

Pippin använder en kort Kummelklinga för närstrid i böckerna och tv-spel, men i filmerna förlorar han sin kummelklinga och får ett kort svärd och rustning av Gondor. I TV-spelet anpassning av Sagan om Konungens Återkomst är hans grundläggande snabbhetsattack den överlägset starkaste i spelet. Det bör noteras att Pippin ges ett Gondoriskt svärd av Aragorn på Väderklint medan Merry ges en Rohanian svärd. Detta har lett till teorier om att Aragorn har seendets gåva.

Porträttering[]

1955: Sagan om Ringen (1955 radio serie)

Pippins röst spelades in utav Basil Jones.

1978: Sagan om Ringen (1978 film)

Pippins röst spelades in utav Dominic Guard.

1979: Sagan om Ringen (1979 radio serie)

Pippins röst spelades in utav Mac McCaddon.

1980: Sagan om Konungens Återkomst (1980 film)

Pippins röst spelades in utav Amerikanska skådespelaren Sonny Melendrez.

1981: Sagan om Ringen (1981 radio serie)

Pippins delar spelades in utav John McAndrew

1992: Sagor från Perilous Riket

Pippins röst spelades in utav David Learned.

2001-3: Sagan om Ringen trilogin

Billy Boyd spelar Pippin i filmerna. Hans karakterisering skilde sig från boken, då han sågs mer som en komisk karaktär i filmerna än i boken.

2002: Sagan om Ringen (spel)

James Arnold Taylor ger röst åt Pippin. Han är den komiska karaktären och hans skämt är främst inriktat på mat.

Advertisement