FANDOM


V9Edy
Ringbärare
var en titel som gavs till de tre Hoberna (Bilbo Bagger, Frodo Bagger och Samwise Gamgee) som hade en burit Ringen och bistått i dess förgörelse. På grund av deras status som Ringbärare beviljades de passagen genom Raka Vägen och alla tre åkte så småningom till Aman för att leva resten av sina liv.

Trots att endast dessa tre Hober räknas som Ringbärare så bars Ringen även av andra ägare och över dess historia på ca 4,8 årtusenden var det endast ett fåtal som vidrörde den. 

Lista över personer som rörde RingenEdit

De som faktiskt bar Ringen i motsats till de som endast plockade upp den eller vidrörde den, visas i fetstil.

 • Fotr trailer02 006

  Sauron, Ringens skapare

  Sauron - Han smidde Ringen åt sig själv runt AT 1600 och bar den under cirka 1840 år, fram till hans nederlag vid i Belägringen av Barad-dûr, år AT 3441.
 • Isildur - Trots Elronds och Círdans varning tog han Ringen för sig själv. Han bar den inte länge - två år senare överfölls Isildur av Orcher och en Ring föll ner i Anduin den 4 oktoberTT 2, och där låg den gömd under större delen av den Tredje Tidsåldern
 • Déagol - Han fann Ringen medan han fiskade vid Ljusa Slätter omkring TT 2463.  Han behöll den bara under en kort stund innan han mördades av sin vän Sméagol som stal Ringen åt sig själv.
 • Anduuin

  Ringen på Anduins botten

  Gollum - Han tog Ringen från Déagol och gömde sig snart med den bland rötterna av Dimmiga Bergen. Han bar den i mörkret under nästan fem hundra år.
 • Bilbo Bagger - Han upptäckte Ringen "av en ren slump" medan han hölls fängslad under de Dimmiga Bergen i juli TT 2941 och hävdade den från Gollum genom att besegra honom i ett Gåtspel. Han bar den österut mot Erebor och vände sedan tillbaka västerut mot Fylke. Han bar Ringen under nästan exakt sextio år. 
 • Frodo Bagger - Bilbo gav Ringen till Frodo på inrådan av Gandalf. Han var Ringbäraren som bar Ringen från Fylke till Orodruin, till randen av Domedagsklyftan. Väl där var Ringens makt honom övermäktig och han kallade den för sin egen, men Gollum bet av den från hans finger och föll i elden. Frodo bar Ringen i sjutton år tills dess förstörelse.
 • Gandalf - Han höll den endast under några korta ögonblick på morgonen den 13 aprilTT 3018 innan kasta den i Frodos brasa. Detta var det ögonblicket då Ringens eldiga inskrift uppenbarade sig och bekräftade att det var en Ring.
 • Tom Bombadil - Han bar den på sitt finger under en kort stund den 27 septemberTT 3018 men var opåverkad av den. Anledningen till att Tom var immun mot Ringens kraft förblir ett bestående mysterium.
 • Samwise Gamgee - Han bar Ringen under ungefär två dygn i mars TT 3019  medan hans herre Frodo var frångad av Orcher i Tornet av Cirith Ungol.

En möjlig Ringbärare?Edit

Under tid Frodo återhämtade sig i Vattnadal så märkte han en morgon att Ringen hängde i en kedja runt honom. Det är inte känt vilken person/personer som gjorde detta medan han sov. Det kan ha varit Elrond, Gandalf, eller någon Högalv i Vanntadal, men hans identitet, processen och om han vidrörde vid den, är okänt.

EtymologiEdit

Översättningen på Quenya av "Ringbärare" var Cormacolindor

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.