Saganomringen Wiki
Advertisement
Samwise Gamgee

Andra namn

Sam, Banazîr

Födelsedatum

6 april, TD 2980

Dödsdatum

Okänt, efter FT 61

Föräldrar

Hamfast Gamgee och Bell Goodchild

Positionering

Hobsala

Kön

Man

Sam Gamgee, också känd som (6 april, TD 2980 - FT 61; 99 år gammal när han seglade till Aman) var Frodo Baggers tjänare och den enda ursprungliga medlemmen av Brödrarskapet av Ringen som följde honom till slutet på Domedagsberget.

Historia[]

"Det finns lite godhet kvar i världen Herr. Frodo... Och det är värt att kämpa för"

- Samwise Gamgee

Sam arbetade som trädgårdsmätare, precis som hans far, och var en till synes alldeles vanlig Hob. Men hans kärlek till Alver, hans gåva för poesi, och hans övertygelse om att världen innehöll mer underverk än de flesta Hoberna kände till (allt inspirerat av hans handledare Bilbo Bagger) skiljde Samwise från mängden. Han levde med sin far Hamfast Gamgee, mer känd som Gubbtjyven, på Baggerspjutsvägen, nära Baggershus, där han också skötte trädgården. Sams mor hette Bell Goodchild och han hade fem syskon; Hamson, Halfred, Daisy, May och Marigold.

Samwise2.jpg

Som ett straff för att ha tjuvlyssnat på Gandalfs och Frodos konversation om farorna med Ringen, så blev Sam vald som Frodos första följeslagare på hans färd till Vattandal. Sam räddade livet på Frodo ett flertal gånger, och han följde honom hela vägen till Domedagsberget.

Efter att Honmonstret attackerat och till synes dödat Frodo, tog Sam Ringen, med avsikt att avsluta uppdraget ensam. Eftersom Ringen var i hans ägo under en tid så ses Sam som en av Ringbärarna. Han och Bilbo är dem enda som någonsin har gett upp Ringen frivilligt, men Sam är den enda som gav den utan problem.

Efter Ringens Krig, 1 maj TD 3020, gifte sig Sam med Rosa Kattun, som han varit förälskad i under flera år. Tillsammans fick de tretton barn; Elanor, Frodo, Rosa, Merry, Pippin, Guldlock, Hamfast, Daisy, Primrose, Bilbo, Ruby och Tolman. Efter att Will Vitfot avgick som Borgmästare över Michel Delving (största staden i Fylke och den "inofficiella" huvustaden) FT 7 blev Sam vald till borgmästare under 7 följande 7-års termer.

Efter att hans fru dog FT 62 så anförtrodde Sam sin dotter Elanor med den Röda Boken , och seglade själv iväg från Midgård för att återförenas med Frodo i de Odödligas Land (dock skall det påpekas att både Frodo och Sam var födda dödliga, och dog till sist en dödlig död).

Etymologi[]

Samwise the Brave.jpg

Samwise betyder "enfaldig" eller "halv-sinnad". Gamgee är en förvrängning av namnet Gammidgy, en man i Fylke. Båda namnet presenteras som översättningar på Väströnas form av Sams namn, nämligen Banazîr Galbasi (stavas även Banazîr Galpsi).

I Tolkiens engelska översättning kan Samwís Gamwich ha blivit Samwise Gamgee i mordern engelska.

Sindarin blir Samwise Perhael.

Inspiration[]

J.R.R. Tolkien tog namnet från ett kirurgiskt förband, kallat Gamgee Tissue, som fanns i Birmingham och uppfanns av en kirurg vid namn Joseph Samson Gamgee. Gamgee blev ocks talspråket för bommul-ull i Birmingham. Här berättar Tolkien varför han använde namnet till en karaktär:

"Valet av Gamgee var främst för dess uddrim; men jag kom inte själv på det. Det fångades upp från ett gammal barndomsminne, som ett komiskt ord eller namn. När jag var liten så kallades faktiskt bommul-ull för Gamgee, (därav Gamgees förbindelse med the Cottons(Kattun)) men jag visste inget om dess urpsrung."

- J.R.R. Tolkiens Brev

Det är möjligt att Tolkien undermedvetet kan ha mints Dr. Gamgee, som dog 1886, men en minnesplatta restes till hans ära på Birmingham Medical Institute, bara meter från Tolkiens hem. Tolkien däremot påstod sig vara genuint förvånad när han, i mars 1956, fick ett brev från en Sam Gamgee, som hade fått höra att hans namn fanns med i Sagan om Ringen, men hade inte själv läst boken. Tolkien svarade den 18 mars:

"Käre Herr Gamgee. Det var mycket snällt av dig att skriva. Ni kan föreställa er min förvåning när jag såg er signatur. Jag kan bara säga, för din komfort, att "Sam Gamgee" i min historia är en mycket heroisk karaktär, nu allmänt älskad av många läsare, även om hans ursprung är lantigt. Så kanske kommer ni inte bli missnöjd över sammanträffandet att ni bär samma namn som min karaktär."

- J.R.R. Tolkiens Brev

Han fortsatte genom att skicka Herr. Gamgee en signerad kopia av alla tre böckerna. Trots detta, så sparkade det igång en gnagande oro i Tolkiens huvud, något han skrev i sin dagbok:

"En tid efter det så levde jag i en oro att ta emot ett brev undertecknat "S. Gollum". Det skulle ha varit en svårare situation att hantera."

- J.R.R. Tolkien: En Biografi

Vapen[]

Sams svärd

Svärd[]

Sam använder ett kort svärd för närstider i böcker, filmer och spel, men under en tid, då Frodo blivit attackerad av Honmonstret och skickad till Cirith Ungol, använder Sam sin väns svärd Sting för att skydda honom bättre.

Stekpanna[]

Sam använder stekpannan när han måste.

Kastvapen[]

Sam kan också använda stenar ibland för att träffa en fiende från långt håll, fast i boken är inte det deras ända syfte. I Sagan om Konungens Åerkomst (spel)använder han knivar istället för stenar.

Porträttering[]

Sam 1978

1955: Sagan om Ringen (1955 radio serie)

Victor Platt spelade in Sams röst.

1978: Sagan om Ringen (1978 film)

Michael Scholes spelade in Sams röst, och Bill Barty spelade honom.

1979: Sagan om Ringen (1979 radio serie)

Sams röst spelades in utav Lou Bliss.

1980: Sagan om Konungens Återkomst (1980 film)

Roddy McDowall spelade in Sams röst.

1981: Sagan om Ringen (1981 radio serie)

En ung William Nighy porträtterar som en varm och omtänksam person. Inga dialektiska eller sociala skillnader gjordes.

1992: Sagor från Perilous Riket

I de två avsnitten om "Tom Bombadills Äventyr", spelade Jonathan Adams in Sams röst med en mycket lantig accent.

1980 års version

2002: Sagan om Ringen (spel)

Scot Menville spelade in Sams röst till alla konsoller förrutom X-box, där Cliff Broadway tog över. Sams roll i spelet är krafitgt nerbantad: efter att ha blivit påkommen för att ha lyssnat av Gandalfs samtal med Frodo, så blir han vald till Frodos kompanjon, men han syns inte till i spelet igen förens Frodo når Bonden Maggot.

2001-3: Sagan om Ringen trilogin

Sam spelas utav Sean Astin.

2003: Sagan om Konungens Återkomst (spel)

Sam är en spelbar karaktär i flera uppdrag på spelet: Flykten från Osgiliath, Shelobs Håla, Cirith Ungol och Crack of Doom.

2004: Sagan om Ringen: Ringens Krig

Sam gör enbart ett kort inhopp under ett uppdrag i Lothlorien.

2004: Sagan om Ringen: Slaget om Midgård

Till skillnad från många andra karaktärer, så är Frodo och Sam enbart med i berättelsedelen.

2006: Sagan om Ringen: Slaget om Midgård II

Sam och de andra Hoberna är inte längre permanenta enheter utan är nu en tillfällig effekt som är tillgänglig för de Fria Folket.

2007: Sagan om Ringen Online

Sam ses först i Vattnadal, där han förbereder sig för avfärd. Senare kan han hittas i Cerin Armoth i Lothlorien tillsammans med Frodo. Spelets "Guardian" klass är baserad på Sam, på grund av den hängivenheten han visade Frodo. Detta leder till en intressant händelse: vid en viss tidpunkt i spelet får man prata med en stor karaktär som inspirerat sin klass. Medans Legolas kan lära en "Hunter" en hel del och Bilbo kan lära en "Burglar" en del, så insisterar Samwise att han inte är en "Guardian" och inte passar att vara en - eftersom hans hjältedåd inte skett ännu. Spelare får dubbelkolla och den som talade om Sam som en stor Guardian måste hört fel och missat ordet "Gardener".

Anmärkningar[]

Sam and rosie at wedding.jpg

Samwise Gamgee betraktas av många som den "sanna hjälten" i Tolkiens berättelse. Tolkien själv uttryckte denna uppfattning i ett av sina brev: Sam är hänvisad som "främsta hjälten" och särskild tyngd läggs vid Sams "tölpiga kärlek" för Rosa. Uppdraget att förstöra Ringen lyckas enbart på grund av Sam, som vid ett flertal gånger räddar Frodo från katastrofer (som att rädda honom vid Cirith Ungol och bära honom uppför Domedagsberget). Han var en av de tre Ringbärarna som var stark nog att avstå Ringen frivilligt.

Relationen mellan Frodo och Sam är i mång avseenden centrumet för Sagan om Ringen. För den moderna läsaren verkar det mycket gammalmodigt, då det är mycket klassorienterat. Sams ödmjukhet och "alldagliga tal" betonas ofta som motsats till Frodos "belevenhet". Sam visar stor respekt för Frodo genom att kolla honom Herr. Frodo eller Mästare. Samtidigt växer ett starkt band av kärlek och tillit mellan dem, vilket ses tydligast vid Cirith Ungol då Sam bestämmer sig för att återvända till hans (tydligen) döda mästare, för att återförenas med Frodo i döden.

Tolkienister betraktar Sam som Frodos kalfaktor. I den brittiska armén var en kalfaktor någon som aggerade som en personlig tjänare åt en officer. Det var en roll som Tolkien (som tjänstgjorde som officer under första världskrigen) skulle ha varit mycket bekant med. Sam åtar alla de klassiska rollerna hos en Batman - han kör äranden för Frodo, lagar mat, transporterar honom (eller åtminstonde bär), och han bär hans baggage. Tolkien bekräftar denna tolkning, då han skrev i ett privat brev att:

"Min Samwise Gamgee är alldeles riktigt en reflektion av den engelska soldatens kalfaktor, som gjorde det så mycket enklare för mig i kriget 1941."

J.R.R. Tolkiens Brev

Advertisement