FANDOM


Kapitel 2: Skuggan av det Förflutna

Bok 1

Bok 2

Skuggan av det Förflutna är det andra kapitlet i första boken i Sagan om Ringen.

SummeringEdit

Bilbo Baggers försvinnande är det nya samtalsämnet för många i Hobsala. Den allmäna uppfattningen är att Bilbo till sist blivit galen och gett sig av. Vissa tror han har dött, och vissa tror till och med att han har mördats av Frodo och Gandalf för hans legendariska guld (som han tjänat under händelserna i Bilbo: En Hobbits Äventyr). Trots detta så lugnar sig allt till sist och Frodo fortsätter fira Bilbos födelsedag år efter år. Precis som Bilbo, så börjar Frodo visa tecken på tidlös bibehållenhet. Han fortsätter bo på Baggershus och tillbringar sin tid mest tillsammans med sina kusiner Merry och Pippin. När han blir 50 år, börjar han bli rastlös, och även i det lugnaste bakvattnet av Fylke går det rykten om problem i fjärran länder.

Gandalf-and-Frodo-at-Bag-End-alan-lee-18907470-605-995 (1)
Runt denna tiden så återvänder trollkarlen Gandalf igen, med undantag av korta besök under de 17 åren. Han berättar att Frodo är i fara på grund av Bilbos Ring. Gandalf berättar att Ringen smiddes i vulkanen i Domedagsberget (eller Orodruin) av den onde Sauron som ville styra världen. Efter att varit förlorad i flera hundra år hittades Ringen utav Gollum, en Hob som höll till i sin håla under de Dimmiga Bergen, innan Bilbo råkade komma över den under sin resa med Thorins Sällskap på deras uppdrag mot det Ensamma Berget. Nu har Sauron fått reda på via Gollum att Ringen är i händerna av en hob, och Saurons hantlangare kanske redan är på väg mot Fylke.

Gandalf förklarar att Ringbäraren åldras extremt långsamt och just därför levde Bilbo ett så långt liv och Frodo själv har inte visat några tecken på att åldras sen han fick Ringen. Dessutom utövar Ringen ett mentalt grepp om dess bärare. Det är på grund av detta varken Bilbo eller Gollum ville lämna ifrån sig Ringen, men Bilbo klarade göra det så småningom med Gandalfs hjälp.

Gandalf berättar att om Sauron får Ringen kommer han att bli allsmäktig. När Frodo hör detta blir han chockad, och vill inte ha något att göra med Ringen. Gandalf säger till Frodo att det inte är en enkel fråga om att vilja eller inte vilja ha Ringen; den valde Frodo. Frodo får reda på att Ringen måste förstöras, och det ända sättet detta kan genomföras är genom att kasta den tillbaka i eldarna i Domedagsberget.

Fotr0295
Frodo bestämmer sig för att lämna Fylke för att rädda de andra invånarna. Gandalf föreslår att han ska bege sig mot Vattnadal. Just då, fångar Gandalf trädgårdsmästare Samwise Gamgee, som tjuvlyssnat på deras samtal. Mycket till Sams förtjusning blir hans "straff" att följa Frodo på hans uppdrag.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.