FANDOM


Denna sidan refererar till en bok, för serien se Sagan om Ringen

The Fellowship of the Ring 1st edition

Det första omslaget till Sagan om Ringen

Sagan om Ringen, också kallad Ringens Brödraskap i den senaste publicerade nyutgåvan, är den första av de tre volymerna av serien Sagan om Ringen. Den följs av de Sagan om de Två Tornen och Konungens Återkomst. Sagan om Ringen släpptes ursprungligen den 29 juli 1954 i Storbritannien. Boken är indelad i två böcker, Bok I & Bok II.

Bok IEdit

Den första boken skapar förutsättningar för äventyret och följer Frodo Bagger, som flyr från sitt hem i Fylke för att undkomma Saurons hantlangare. Mörkrets Herre Sauron söker efter Ringen som gör det möjligt för honom att kontrollera de tre stora raserna i Midgård: Alverna, Människorna och Dvärgarna. Frodo som har ärvt Ringen befinner sig omedvetet mitt i en kamp om världsdominans.

Början av första kapitlet i boken börjar ganska lättsamt, med anledning av Hobbit [1] som är mer av en barnberättelse än Sagan om Ringen. Det börjar med att Bilbo Bagger firar sin 111:e födelsedag, samma dag som Frodo firar sin 33:e födelsedag (hans myndighetsdag). Vid födelsedagsfest försvinner Bilbo efter sitt tal till allas överraskning. Frodo får senare reda på mer om Ringen som Bilbo hade använt för att göra sig osynlig med och även några av dess mörka krafter.

På råd av trollkarlen Gandalf lämnar Frodo sitt hem och tar Ringen med sig. Han hoppas nå Vattnadal där han kommer att vara säker från Sauron, och där de kloka kan bestämma vad man ska göra med Ringen.

På sin resa har han sällskap av tre HoberPippin, Merry och Sam. Från början jagas de av Svarta Ryttare, de så kallade Ringvålnaderna som tjänar Sauron. Med nöd och näppe lyckas de fly från dessa och andra faror och möter andra intressanta karaktärer på vägen (t.ex. Tom Bombadil) innan de så småningom kommer till Bri där de träffar Vidstige, en vän till Gandalf som leder dem resten av vägen till Vattnadal, genom ytterligare svårigheter. Frodo blir knivhuggen på berget Väderklint av ledaren för Nazgûl, med en "Morgul klinga" - och hugget ger Frodo allvarliga men. De passerar även trollen som förvandlats till sten, som berättas i Hobbit

KäpitelEdit

 • Cbe595db0a87b209511405a3ebc4b981 fellowship
  I
  - En länge efterlängtad fest - Detaljerar Bilbo och Frodos födelsedagsfest, och avslutar kapitlet med att Bilbo lämnar Fylke. 
 • II - Skuggan av det Förflutna - Gandalf berättar för Frodo om Ringens sanna natur, och att den måste tas till Mordor och förstöras. Sam som tjuvlyssnat bakom fönstret, tvingas att följa med Frodo.
 • III - Tres Faciunt Collegium - Frodo säljer Baggershus och meddelar officiellt att han kommer att flytta till ett hus i Kricke gryt i området utanför Bockeby i Bockrike, medan han faktiskt planerar att bege sig av utan att orsaka alltför mycket väsen. Frodo, Sam och Pippin beger sig genom Sydfjärningen av Fylke mot Bockrike, och stöter på en Svart Rytare. De träffer också på Alven Gildor och hans följe. 
 • IV - Den Kortaste Vägen till Svamparna - De träffar Gamle Maggot när de försöker ta en genväg, och han ger dem några säckar av sin prisade svamp. Merry förenar sig med följet i slutet. 
 • V - En Avslöjad Komplott - Tar plats i Frodos nya hus i Kricke gryt. Titeln syftar på att Frodo skall berätta för Merry och Pippin om hans uppdrag, som han tidigare trott att de
  Sagan-om-ringen-new-kart
  inte visst om, och de berättar då att de har känt till mycket av uppdraget hela tiden. De träffar också Fatty Bolger. Frodo beslutar sig för att bege sig nästa dag mot den Gamla Skogen, eftersom det är en oväntad riktning, snarare än att resa på vägarna.
 • VI - Gamla Skogen - Trots att de försöker undvika det går Hoberna vilse och attackerad vid Vitte Spring av ett pilträd. Merry och Pippin tillfångatas av Pilträdsgubben och frigörs först när Tom Bombadil anländer.
 • VII - Tom Bombadills Hus - Tom vet mycket om Hoberna, och försöker sätta Ringen på sitt finger, men den har ingen effekt på honom - den gör honom inte osynlig. Frodo försöker att ta på Ringen och för att sedan se om den fungerar men Tom Bombadil kan se Frodo trots att han har ringen på.
 • VIII - Dimma över Kummelbergen - Under resan genom Kummelbergen fängslas Hoberna av Kummelgastarna, och räddads då återigen av Tom Bombadil. Hoberna får varsitt svärd från Kummelgastarnas stulna skatter.
 • IX - På Värdshuset Stegrande Ponnyn - Hoberna når den Stegrande Ponnyn i Bri där Frodo går under ett falskt namn, Nedomkull. Efter att ha sjungit en stund på ett av borden trillar han oavsiktligt och sätter Ringen på fingret och försvinner, vilket orsakar en uppståndelse.
 • X - VidstigeVidstige som först verkar mycket hotfull, visar sig vara en god man. Gästgivaren Barliman Smörblomma ger Frodo ett brev från Gandalf, som säger honom att Vidstige är en vän till Gandalf och hans riktiga namn är Aragorn.
 • XI - En Dolk i Mörkret - Hoberna med Vidstige i täten beger sig från Bri till fots efter att deras hästar blivit stulna när de Svarta Ryttarna kommit till värdshuset under natten. De köper en ponny från Bill Ormbunke. De passerar genom Myggvattensträsken, och når Väderklint. Där angrips de av fem Svarta Ryttare. En av de Svarta Ryttarna knivhugger Frodo efter att han satt på sig Ringen.
 • XII - Flykten till Vadstället - De passerar sten trollen, som blev till sten i Hobbit. Så småningom möter de den Alven Glorfindel från Vattnadal, som tar Frodo med sig tillbaka till Vattnadal på sin vita häst. Ryttarna sköljs bort i en stor våg över Fjorden.

Bok IIEdit

thumb|left|264px|link=File:Namnlös.jpgBok II upptecknar Frodos vistelse i Vattnadal, där en plan kläcks att förstöra Ringen i Mordor. Först möter Frodo Bilbo Bagger som han inte sett sedan han lämnade Hobsala. Frodo beger sig från Vattnadal med åtta färdkamrater: två Män, Aragorn och Boromir, son till Rikshovmästaren av Gondor, en Alvisk prins, Legolas, Frodo gamla vän och kraftfulla trollkarl, Gandalf, Dvärgen Gimli, och Frodos ursprungliga tre Hober. Dessa nio färdkamrater valdes ut för att representera alla de fria raserna i Midgård och som en balans till de nio Ryttarna. De åtföljdes även av ponnyn Bill, som Vidstige och Hoberna förvärvats i Bri som en förpackningshäst. Deras försök att korsa de Dimmiga Bergen blir misslyckat, så de tvingas att ta en väg under bergen via Moria, ett gammalt Dvärg-rike, nu fullt av Orcher och andra onda varelser. I Moria faller Gandalf ner i avgrunden efter en häftig strid mot en Balrog

De återstående åtta medlemmarna lyckas att ta sig ut från Moria och beger sig av till Alvriket Lothlorien, där de får gåvor från Alvdrottningen Galadriel som i många fall visa sig användbara senare under resan. De lämnar Lórien och beger sig ut på båtar i floden, men Frodo börjar inse att Ringen har en illvillig effekt på vissa medlemmar, särskilt Boromir, som en kort tid senare försöker ta Ringen från Frodo. I processen, sätter Frodo på sig Ringen för att undkomma honom. Boromir blir kort därefter attackerad av Orcher samtidigt som han försöker försvara Merry och Pippin. Boken slutar när Frodo och Sam i hemlighet beger sig mot Mordor och Brödraskapet löses upp.

KapitelEdit

 • 760033
  I - Möte med Många
  - Efter en fyra dagars lång sömn vaknar Frodo upp igen och träffar Gandalf, Bilbo och Elrond, liksom dvärgen Glóin från Hobbit, och många andra.
 • II - Elronds Rådsförsamling - Många människor deltar i Rådet då Gandalf berättar om sin flykt från Saruman; till slut beslutar de att Ringen måste förstöras och Frodo erbjuder sig att ta den till Mordor.
 • III - Ringen Vandrar Söderut - De nio medlemmarna i sällskapet beger sig söderut genom Hollin. Senare försöker de ta vägen över berget Caradhras men tvingas vända tillbaka.
 • IV - En Vandring i Mörker - De reser till Morias portar, där de måste ta itu med en varelse i sjön framför den. Gandalf öppnar så småningom portarna med hjälp av ett magiskt ord. De når senare Balins grav. 
 • V - Bron vid Khazad-Dûm - Följet attackeras av orcher och troll och tvingas att ta sig till bron av Khazad-Dûm, men Gandalf stupar där efter en konfrontation med en Balrog
 • VI - Lothlórien - Följet stöter på Alverna i Lorien. Alverna går motvilligt med på att låta Gimli passera. Aragorn tar Frodo till kullen Cerin Amroth.
 • VII - Galdriels Spegel - Brödrarskapet träffar Celeborn och Galadriel. Galdriel visar Frodo sin spegel.
 • VIII - Farväl till Lothlórien - Alverna ger dem kappor, alviskt bröd och andra gåvor innan de lämnar Lorien på båtar nerför den Stora Floden.
 • IX - Stora Floden - Följet märker att Gollum följer efter dem nedför floden på en stock. De når fallen av Rauros, där de måste välja mellan att resa på den östra eller västra sidan av stranden för att passera fallen. 
 • X - Sällskapets Upplösning - De anländer till gräsmattan i Parth Galen, där fortfarande står inför valet att gå öst eller väst. Boromir försöker ta Ringen från Frodo, som sätter den på sig för att undkomma honom. Övriga medlemmar i sällskapet delas upp för att försöka hitta Frodo. Frodo och Sam tar sig över floden och beger sig österut. 

Krävda källorEdit

 1. Källa krävs
  Note: I författarens förord förklaras det att boken inte är en barnbok. Var med och hjälp till att lägga till källor
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.