FANDOM


Thranduil

Andra namn

Alvkungen

Titlar

Konung av Skosglands Riket (Norra Mörkmården)

Födelsedatum

Första Tidsåldern

År tronen bestegs

Krönt kung över Norra Mörkmården någon gång efter Sista Alliansen mellan Alver och Människor, någon gång efter AT 3441

Dödsdatum

Okänt

Härskare över

Skogslands Riket

Maka

Onamngiven fru

Ras

Alv

Kultur

  • Sindar
  • Lindon Alver
  • Skogslands Alver

Hårfärg

Guld

Thranduil father of Legolas
Thranduil, också känd som Alvkungen är en Sinadrin alv, kung över Skogslands Riket, och far till Legolas. Han var ledare över skogs-alverna i Norra Mörkmården i mer än 3000 år i Midgård, och ledde hans folk igenom stora slag mot jätte spindlar och Orcher. Thranduil var känd för att ogilla dvärgar, ett beteende som var vanligt bland många av hans släkte. Han är kanske den mest välkända alvkungen bland icke-alver, kanske på grund av Bilbos historier.

HistoriaEdit

Första och Andra TidsåldernEdit

Thranduil var den enda sonen till Oropher. Han föddes någon gång mot slutet av Första Tidsåldern och levde i Doriath med Thingol och Melian. Under början av Andra Tidsåldern levde Thranduil i Lindon med Gil-galad meddans hans far bodde i Grönskogen. Efter att Oropher dog i Sista Alliansen begav sig Thranduil östterut för att kräva sitt arv och innan AT 1000 så etablerade han ett rike Grönskogen.

Tredje TidsåldernEdit

När Thorin Ekenskölde och hans kompani av Dvärgar steg in i Norra Mörkmården blev de tillfångatagna utav Thranduils vakter och spärrades in när de vägrade berätta vad de gjorde i Mörkmården, innan Bilbo Bagger friade dem. Det visade sig att Thranduil hade haft en dispyt med Dvärgar över lite juveler, även om det kan vara som så att detta påståendet relaterar till Thingol. Efter draken Smaugs död, stödde Thranduil Bågskytten Bards krav att dela på skatten som Dvärgarna tagit från Erebor. Bard var en ättling till Girion av Sjöstaden, och deras skatter hade också tagits av Smaug. Thorin blev förargad över Alvernas nyanlända närvaro, efter deras fångenskap, och vägrade att förhandla med Bard innan Bilbo gav Bard Kungadiamanten (diamanten bteydde mer än en flod av guld för Thorin).

449px-Ebe thranduil sitting
Thranduil ledde Alvstyrkorna i Femhärarsslaget och avvärjde under Ringens Krig en attack från Dol Guldur. Hans handlingar var i samförstånd med Dvärgarna och Männen av Sjöstaden mot Östringarna som anföll från öst.

Den gradvis etablerade vänskapen mellan Legolas och dvärgen Gimli, son till Glóin av Thorins Sällskap, hjälpte att förena Thranduils folk och Dvärgarna.

Fjärde TidsåldernEdit

Efter nedgången av Sauron, fixade Thranduil södra delen av sitt rike som Bergen av Mörkmården, och Skogslands Riket blomstrade in i Fjärde Tidsåldern. Han lever antagligen än idag som Herre över den Stora Skogen.

I litteraturEdit

Kung Thranduil är en bifigur i Bilbo: En Hobbits Äventyr, och nämns även i Sagan om Ringen.

Adaptioner och TV spelEdit

I 1977 års animerade version av Bilbo görs Thranduils röst av Otto Preminger. I 1968 års radio serie görs hans röst utav Leonard Frenton. Han är också en av de spelbara alv hjältarna i Sagan om Ringen: Slaget om Midgård II.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.