FANDOM


Vattnadal

Typ

Dal/Stad

Position

Väster om Hithaeglir

Riken

Elronds herravälde

Invånare

Alver

Beskrivning

Gömd dal med Alviska invånare

Andra namn

Imladris, det Sista Hemtrevliga Hemmet

Händelser

Referenser

Vattnadal, eller Imladris, var en Alvisk bostad vid Dimmiga BergenEriadors östra kant. Staden kallades också "Det Sista Hemtrevliga Hemmet Öster om Havet"; en hänvisning till Valinor väster om havet, och det första Hemtrevlig Hemmet eftersom Vattnadal var den sista utposten bland de civiliserade länderna i Eriador innan resande korsade Dimmiga Bergen och trädde in i Rhovanions vildmarker. Staden grundades av Elrond under Andra Tidsåldern som en tillflyktsord från Sauron efter Eregions nedgång. Förutom Elrond själv bodde bland annat Arwen och Glorfindel i Vattnadal. 

PositionEdit

Vattnadal var beläget vid kanten av en smal ravin vid floden Bruinen och var väl dolt vid hedarna och foten av Dimmiga Bergen.

HistoriaEdit

EtableringEdit

Vattnadal
Elrond etablerade Imladris år AT 1697 under Kriget mellan Alverna och Sauron. Bosatta hos Elrond vid den tidpunkten var både Alver från Lindon som han lett under Plundringen av Eregion och de Alver som flytt från Eregion när det förstördes. Fler flyktingar anslöt sig till Elrond då Sauron ödelade Eriador under kriget. Runt AT 1700 var Imladris den enda delen av Eriador som inte var under Saurons kontroll. Det befriades efter att Gil-galads styrkor, med förstärkning av trupper från Tar-Minastir, dirigerat ut Saurons arméer och kört ut honom ur Eriador. Ett Råd hölls vid den tidpunkten och upprättade Elrond som Gil-galads vice regent i Eriador och att Imladris bör bibehållas som ett Alviskt fäste. 

Vid slutet av den Andra Tidsåldern bildade Elendil och Gil-galad den Sista Alliansen mellan Alver och Människor för att utmana Sauron. Deras trupper vilade ett tag i Imladris innan de passerade över Dimmiga bergen. Isildurs hustru och hans yngste son, Valandil, stannade kvar i Imladris under kriget. Under Ilsildurs färd tillbaka till Vattnadal blev han överfallen vid Ljusa Slätterna. Efter att ha mottagit bitarna av Narsil blev Valandil Kung av Arnor och lämnade då Imladris för Annúminas.

Tredje TidsåldernEdit

Rivendell - The Hobbit
Efter Gil-galads bortgång förblev Elrond i Imladris. Under den Tredje Tidsåldern fungerade det som en tillflyktsort och fristad. Många Alver samlades där och det fungerade dessutom som boning för Högalverna av Eriador. Ilsildurs arvingar växte också upp där på grund av deras släktskap med Elrond, som ättlingar till hans bror Elros. Vattnadal behöll denna speciella relation till Norra Kungariket under hela Tredje Tidsåldern och Elrond och hans folk förblev ståndaktigt allierade till Ilsildurs arvingar. 

Vattnadal var belagt på den västra sluttningen av Dimmiga Bergen vid den östra kanten av Arnor, nära provinsen Rhudaur som blev självständigt under Norra Kungarikenas upplösning år TD 861. Hotfulla tider anlände till Eriador runt TD 1300 när häxriket Angmar grundades i nordöst bortom Ettenhedarna. Det var under Arvelegs I sena regeringstid som Vattnadal belägrades av Angmar. Efter en invasion av Angmar i Eriador under TD 1409 anslöt sig Vattnadals Alver till Lindons Alver och dämpade Häxmästarens krafter under många år.

Rivendell-council-the-hobbit-an-unexpected-journey-35430552-2048-866
Efter Norra Kungarikets undergång år TD 1975 fick Aranarth, den första Hövdingen av Dúnedain, sin son i Vattnadal, liksom alla efterföljande Hövdingar. Arvegods och skatter från Ilsildurs släkte, inklusive bitarna av Narsil, hölls också där efter Arveduis död. Bland dessa fanns också några av de få återstående dokumenten om Nümenors historia.

Det restes mycket i Dimmiga Bergen under Tredje Tidsåldern mellan Imladris och Lórien, då Elronds hustru var Celebrian, dotter till Galadriel och Celeborn.

RingenEdit

Council of Elrond - FOTR

Rådet av Elrond

Under Uppdraget om Erebor stannade Bilbo Bagger och Dvärgarna i Vattnadal på väg till Ensamma Berget och även på vägen tillbaka till Fylke med Gandalf

Många år senare reste Frodo Bagger och hans följeslagare till Vattnadal, där de träffade Bilbo som flyttat dit efter sin 111:e födelsedag för att spendera sin tid med att skriva ner sina memoarer, Dit och Tillbaka Igen. Många andra Alver, Dvärgar och Människor hade också anlänt till Vattnada och under Rådet av Elrond fick de reda på att deras ärenden gällde Ringens öde och att de var tvungna att bestämma vad man skulle göra med den. I slutändan påverkade Hoberna beslutet. 

EtymologiEdit

Rivendell ("kluven-dal") är den Väströnska översättningen av Sindarin-namnet Imladris ("klyftans djupa dal"). Ett alternativt (eller kompletterande) namn för Rivendell på engelska är Karningul (som är en översättning på Imladris). 

Namnet Imladris kan också glosseras som "Kanjonen på klyftan" eller "Klyftans plattformade dal". 

InspirationEdit

En möjlig inspiration till Vattnadal (så som föreslagits av David Salo) kan ha varit Lauterbrunnen, Schweiz, som Tolkien besökte år 1911:

"Jag är ... glad att du har bekantat dig med Schweiz, speciellt med den delen som jag en gång kände till bäst och som hade en djup inverkan på mig. Hobernas resa från Vattnadal till den andra sidan av Dimmiga Bergen, inklusive kanan nerför de slingrande stenarna i tallskogen, är baserad på mina äventyr från 1911 (han var 19 år och reste till Lauterbrunnen). Våra vandringar skedde främst till fots i ett sällskap på 12 personer och än idag minns jag många livfulla bilder från den resan." (Han talar om liknande förhållanden som Bilbo reste i, vandring längs bergsvägarna, bära packning.

- Tolkien

PorträtteringEdit

BFME2 - Elrond Rivendell

Slaget om Midgård 2

2001-3: Sagan om Ringen (filmserie)

Vattnadal förekommer i filmerna, även om dess medverkan i den andra och tredje filmen är ganska liten.

2002: Sagan om Ringen (spel)

Vattnadal är den femte nivån och den första där inga strider krävs. Efter att Frodo tagits till Vattnadal av Glorfindel väcks han av Gandalf och strax därefter påbörjas Rådet av Elrond. Efter Rådet finns det möjlighet till att tala med Aragorn, Arwen, Boromir, Elrond, Gandalf, Gimli, Legolas, Merry, Pippin och Sam. Spelet fortsätter genom att passera genom en dörr. En kort scen följer därefter då Bilbo ger Frodo svärdet Sting och Mithril skjortan.

The Lord of the Rings Online - Rivendell

Sagan om Ringen Online

2006Sagan om Ringen: Slaget om Midgård II

Vattnadal är ett av slagfälten i spelet mellan Alver och Orcher.

2007: Sagan om Ringen Online

Vattnadal är en av de större städerna i spelet och ligger mellan Trollbergen och Dimmiga Bergen. Vattnadal är också en av de platser som spelaren kan välja som Alvkaraktärernas hemland. Det Sista Hemtrevliga Hemmet hänvisar till Elronds bostad och inte till hela Vattnadal. Det ligger på Vattnadals östra sida. I staden kan man hitta Elronds bibliotek, Eldarnas Hall, forskarnas förening och olika rum.

The Lord of the Rings War in the North - Concept Art of Rivendell

Sagan om Ringen: Slaget i Norr

2011:  Sagan om Ringen: Slaget i Norr

Vattnadal är en av de större städerna i spelet och den enda platsen som spelare är skyldiga att besöka mer än en gång (andra städer kan omprövas, men detta är frivilligt).

2012-14: Bilbo: En Hobbits Äventyr (filmserie)

Filmen kommer att visa båda delar av Vattnadal som är bekana från Sagan om Ringen, men även flera nya platser.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.